Snowden 23. Prosince řekl Washington Post: [quote align="center" color="#999999"] Co se týče mě, z hlediska osobní spokojenosti, je tato mise už splněná. Já jsem už zvítězil. Jakmile už mohli žurnalisté pracovat, všechno, co jsem zkoušel udělat, bylo potvrzeno. Pamatujte na to, že já nechtěl změnit společnost. Chtěl jsem dát společnosti šanci určit, zda by se měla změnit. Všechno, co jsem chtěl, bylo, aby veřejnost měla možnost mluvit do toho, jak je spravována. Tohle je milník, který jsme už dávno přešli. Zrovna teď se díváme do otevřené branky.[/quote]


WaPo Snowdena označil za „běžně myslícího s inženýrským přístupem k řešení problémů.“

[quote align="center" color="#999999"]

Dospěli jsme k názoru, že nebezpečná mašinérie masového dohledu nekontrolovaně rostla.[/quote]

Na do nebe volající nepřiměřenosti kongresového dohledu a na razítku na výnosech soudu FISA se odrážel ten „hřbitov soudnosti,“ řekl. Náplní práce NSA je „informační dominance“, zdůraznil. A nevěděl, zda i ostatní budou sdílet jeho názory.

„Když to ale zvážíte proti alternativě, kterou by byla nečinnost, tak si uvědomíte, že alespoň nějaké analýzy jsou lepší, než žádné,“ řekl.

[quote align="center" color="#999999"]

Protože, i když se vaše analýza ukáže být chybná, sám trh myšlenek to vynese nahoru. Když se na to podíváte z inženýrské perspektivy, z perspektivy postupných kroků, tak je jasné, že spíše musíte něco zkusit, místo abyste nedělali nic. [/quote]

Byl úspěšný daleko více, než co si mohl představit. Uchvátil pozornost světa. Miliony ho považují za hrdinu. Teď už se nemůže vrátit zpět.

22. června ho ministerstvo spravedlnosti v trestním stíhání obvinilo ze špionáže a trestného činu krádeže vládního majetku.

Podepsal Prohlášení o standardech NSA 312. To prohlásil za občansko-právní smlouvu. „Slib o zachování loajality k zaměstnavateli není přísahou mlčenlivosti o státním tajemství,“ řekl.

[quote align="center" color="#999999"]

Je tu však přísaha k Ústavě. To je ta přísaha, kterou jsem dodržel, a kterou (šéf NSA) Keith Alexander nedodržel. [/quote]

Je neodpovídajícím způsobem obviněn z neloajality. „Nezkouším zničit NSA,“ zdůrazňoval.

„Pracuji na tom, aby se zlepšila. Já pořád pracuji pro NSA i teď. A oni jsou ti jediní, kteří si to neuvědomují.“

„Systém rozsáhle selhal a každá úroveň dohledu, každá úroveň odpovědnosti, která se tím měla zabývat, na svou odpovědnost abdikovala,“ řekl.

Někteří z jeho kolegů z NSA to cítí stejně. „Žasli, když se dověděli, že sbíráme více ve Spojených státech o Američanech než v Rusku o Rusech.“

„To, co vláda chce, je cosi, co nikdy před tím neměla,“ zdůraznil.

„Chtějí totální přehled o všem. Otázkou je, jestli je to něco, co bychom jim my měli dovolit?“ Má Washington právo vlézt každému do soukromí?

Mělo by se NSA dovolit, aby naprosto odstranila soukromý prostor? Nezáleží snad už vůbec na principech vlády zákona? Je snad svoboda jen pohodlnou iluzí?

Snowden zamítl obvinění z neloajálnosti. Nepředal státní tajemství Rusko a Číně, zdůraznil.

„Pokud jsem vůbec dezertoval,“ řekl, „pak jsem sběhl od vlády k lidu.“

Sluší se zopakovat. Miliony ho prohlašují za hrdinu. To on propojil důležité body na obraze. On je tím dárečkem, který trvale obdarovává.

20. prosince toho Der Spiegel ohlásil více. Mělo to titulek „Jak GCHQ monitoruje Německo, Izrael a EU“ a psali:

Snowdenovy dokumenty „ukazují, že signální inteligence britské GCHQ (Vládní komunikační ústředí) zaměřovala dohled na evropské, německé a izraelské politiky.“

V létě vyplula na povrch podezření, uvedl Der Spiegel. Snowdenovy dokumenty je potvrdily. Ty poskytly „konkrétní důkazy“.

GCHQ a NSA operovaly společně. Zaměřovaly se na UNICEF a další organizace OSN. Medicins du Monde je francouzská organizace. Ta posílá doktory a další zdravotní profese do konfliktních zón.

I ta je na seznamu cílů NSA/GCHQ. Stejně tak i šéf Ekonomického společenství západoafrických států (ECOWAS) Kadre Desire Ouedraogo. Comunikace s jeho kolegy se monitorují.

Zaměření na Angelu Merkel, brazilskou Dilmu Rousseff a další světové vůdce bylo vyzrazeno už dříve. Nová odhalení ukazují, že pozorují i izraelské činitele.

I bývalý ministerský předseda Izraele Ehud Olmert byl cílem. Stejně tak to bylo i s ministrem obrany Ehudem Barakem a jeho náčelníkem štábu Yoni Korenem. Více je toho od dohledu nad Izraelem níže.

I jméno vicepresidenta Evropské komise Joaquina Almunia se ukázalo na seznamu cílů NSA/GCHQ.

V říjnu se britský ministerský předseda David Cameron přidal k prohlášení EU. To odsuzovalo špehování světových vůdců od NSA/GCHQ.

Udělal to, když věděl, že to v té době probíhá. Lhal ale, když se hlásil k odporu k tomu. Mohl by to zastavit parlamentní akcí. Legislativně by to mohl vyhlásit za ilegální. Politicky je Británie v posteli s GCHQ úplně stejně jako Washigton schvaluje protiústavní špehování NSA.

Tato odhalení ukazují, že obě tyto agentury jsou darebnými operacemi. Překračují hranice zákonnosti. Prochází jim to beztrestně.

Snowdenovy dokumenty neposkytují žádný průhled do toho, proč jsou cílem organizace a jednotlivci, kteří nemají žádný vztah k národní bezpečnosti.

On tuto činnost nazývá „posedlost NSA totální vědomostí o všem.“ Ta chce, aby bylo soukromí naprosto odstraněno. Chce mít schopnost monitorovat každého, kdekoliv a kdykoliv. Chce, aby nikdo z té vlečné sítě plošného dohledu nevyklouzl.

Americké zákony zakazují ekonomickou špionáž. NSA ji i tak dělá.

Podle britského zákona o zpravodajství a bezpečnosti může GCHQ pracovat „v zájmu národní bezpečnosti se zvláštním ohledem na obranu a zahraniční politiku vlády Jejího Veličenstva; v zájmu ekonomického blahobytu Spojeného království; a na podporu prevence a detekce vážných zločinů.“

Kritici vznáší vážné otázky. Národní bezpečnost zůstává nedefinovaná. Stejně je to i s ochranou ekonomického blahobytu kromě pomoci britským společnostem samotným s obranou proti krádežím intelektuálního vlastnictví nebo proti kybernetickým útokům.

Snowdenovy dokumenty už před tím ukázaly, že NSA a GCHQ provádí průmyslovou špionáž. Dělají to kvůli ekonomickým výhodám. Dělají to ilegálně. Dělají to i tak. Provádí to beztrestně.

Jsou-li obě agentury dotázány, lžou. Tvrdí, že operují podle zákona. Jasné důkazy ale ukazují opak.

Dokumenty ukazují, že špehování NSA/GCHQ je pozoruhodně rozsáhlé. Žádní vládní či další zájmoví činitelé nejsou opominuti. I na běžné lidi se masově dohlíží.

Podle Der Spiegel:

[quote align="center" color="#999999"]

Kromě mnoha politických a ‚diplomatických cílů‘ obsahuje seznam cílů i africké vůdce, jejich rodinné příslušníky, vyslance a byznysmeny. Patří k tomu zástupci mezinárodních organizací, jako jsou agentury Spojených národů jako Organizace pro zemědělství a výživu (FAO), Dětský fond Spojených národů (UNICEF) a Institut pro výzkum odzbrojení OSN (UNIDIR). Pozoruhodně velký počet diplomatických misí do Spojených národů v Ženevě je rovněž na seznamu. I nevládní organizace jako Doktoři světa (Medicins du Monde) se objevil na seznamu té britské zpravodajské agentury spolu se zástupci švýcarského IdeasCentre a dalšími. Na seznamu lze rovněž najít i jednotlivé organizace, zvláště z oborů telekomunikací a bankovnictví. Rovněž jsou zmiňovány vládou vlastněný francouzský obranný dodavatel Thales spolu s v Paříži sídlícím energetickým gigantem Total.[/quote]

NSA a GCHQ neustále hledají nové cíle. Chtějí, aby jim nic s potenciální důležitostí z jejich vlečné sítě neuniklo.

Netanyahu kritizoval špehování NSA v Izraeli slovy:

[quote align="center" color="#999999"]

S uvážením toho, co bylo v posledních několika dnech publikováno, jsem požádal o prozkoumání této záležitosti. Při úzkých vztazích mezi Izraelem a Spojenými státy existují určité věci, které si přátelé vzájemně nesmí dělat.“ Ty jsou pro nás „nepřijatelné.“[/quote]

Ministr strategických záležitostí Yuval Steinitz řekl, že předpokládá, že ho spojenci špehují. Zakrátko s tím ale skončil s přiznáním rozsáhlých izraelských špionážních operací.

Nachman Shai z izraelského Knesetu lhal, když řekl:

„Izrael je stát přátelský k USA. A přestal se špionáží Ameriky už před 30 lety.“

Nesmysl! Izrael agresivně špehoval. Dělal to všem spojencům. V roce 2011 bývalý specialista kontrarozvědky CIA a důstojník vojenského zpravodajství Philip Giraldi řekl, že Izrael ukradne vše, co má na dosah ruky. K tomu patří vojenská a průmyslová tajemství.

[quote align="center" color="#999999"]

Izraelské špehování je nezpochybnitelné. To je vždy prominentně vylíčeno ve výroční zprávě FBI.[/quote]

Washigtonská kancelář vládní odpovědnosti (GAO) uvádí, že Izrael „provádí nejagresivnější špionážní operace proti Spojeným státům ze všech amerických spojenců.“

Pentagon Izrael obvinil z „aktivního zapojení do vojenské a průmyslové špionáže ve Spojených státech.“

Izraelský občan pracující v USA, který má přístup k proprietárním informacím, bude nejspíš cílem takovéto špionáže.

Vynašeč z FBI John Cole řekl, že činitelé ministerstva spravedlnosti nařídili, aby byly tucty případů izraelské špionáže stornovány. Problémem byl politický tlak.

I přes dlouhodobé svazky „považují národně-bezpečnostní činitelé USA Izrael občas za frustrujícího spojence a skutečnou hrozbu pro kontrarozvědku,“ dodal.

I CIA považuje Izrael za svou hlavní hrozbu pro kontrarozvědku na Středním východě. Jeho operace jsou vysoce sofistikované.

Netanyahuovo tvrzení, že spojenci nás nešpehují, není neposkvrněné. Izrael porušuje základní principy vlády zákona. Dělá to stejně hrubě jako Amerika.

Obama v tom horším překonává své předchůdce. Takový je ale i Netanyahu. Oba tito vůdci ohrožují světový mír a bezpečnost. A to nezákonné špehování představuje špičku ledovce jejich darebných vlád.

Stephen Lendman

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: activistpost.com