RAMALLAH (Ma'an) – Tisíce truchlících se objevily v neděli na pohřbu Wajih Wajdi al-Ramahiho, 14letého palestinského hocha, kterého zastřelily izraelské síly u utečeneckého tábora al-Jalazun, když šel v neděli ze školy. Al-Ramahiho střelil do zad trhavými střelami izraelský sniper ze strážní věže u blízké osady Bet El.  Po pitvě jeho těla v Institutu forensní medicíny na univerzitě Al-Quds u Abu Dis jeho ostatky dorazily do utečeneckého tábora al-Jalazun, kde al-Ramahi žil, dokud jeho život nebyl ukrácen.


V utečeneckém táboře na jeho tělo čekaly tisíce truchlících. Tělo tohoto mladého hocha přinesli na ramenou až domu jeho rodiny, kde mu jeho rodinní příslušníci dali poslední sbohem.

Jeho matka, sestry a další příbuzní plakali, když jeho tělo procházelo dveřmi jejich domu, jelikož jeho ostatky přenesli do mešity tohoto utečeneckého tábora k pohřebním obřadům.

Jeho tělo bylo nakonec uloženo na táborovém hřbitově s výstřely do vzduchu na rozloučenou během ukládání jeho těla do země.

Al-Ramahiho otec řekl, že jeho nejstarší syn hrál se svými kamarády fotbal, než zamířil do obchodu koupit nějaké nealko nápoje na neděli. Když procházel před svojí školou, prorazila mu záda jediná střela. Jeho otec tohle usmrcení popsal jako „atentát“ a „chladnokrevnou vraždu.“

Ač mluvčí Izraelské armády původně odmítali jakoukoliv vědomost o usmrcení tohoto chlapce, potom podle izraelských mediálních zdrojů uznali odpovědnost, ale neuvedli pro tuto střelbu žádný důvod.

Armádní mluvčí řekla Ma’an, že bylo zahájeno vyšetřování tohoto incidentu.

Generální tajemník Palestinské národní iniciativy Mustafa Barghouti řekl, že vyjednávání Palestinců se státem Izrael se zneužívá jako „zástěrka pro rozšiřování osad a k provádění zločinů a vražd proti Palestinskému lidu.“

Apeloval na „ukončení vyjednávání a na Mezinárodní trestní tribunál, aby soudil Izrael a jeho vůdce za válečné zločiny páchané proti Palestinskému lidu včetně této vraždy dítěte z al-Ramahi.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: maannews.net