Pokud státní dluh USA, který nedávno převýšil hranici 16 bilionů dolarů, rozdělíme mezi všechny občany včetně dětí, každý obyvatel Spojených států bude dlužen téměř 51 tisíc dolarů. Oznámil to americký politik, guvernér státu Minnesota Jesse Ventura: „Nemůžeme nikomu pomáhat, podívejte se na náš státní dluh! Každé dítě narozené ve Spojených státech dluží 50 tisíc dolarů. Jak nás můžete nazývat nejbohatší zemí na světě, když nemáme peníze?“


Podle Ventury, který má v úmyslu kandidovat na prezidenta Spojených států ve volbách v roce 2016, vláda musí udělat dvě věci, aby se vyřešil problém stále rostoucího státního dluhu: zastavit poskytování pomoci jiným zemím a snížit vojenské výdaje.

Až do nedávné doby státní dluh USA dosáhl 16 700 000 000 000 dolarů. Vzhledem k tomu, že americká vláda utrácí víc, než si vydělá, musí si půjčovat od jiných zemí.

Největšími věřiteli země jsou teď Japonsko a Čína. Limit státního dluhu byl stanoven Kongresem USA v roce 1939. Od roku 2001 kongresmani, kteří mají právo zvednout nejvyšší laťku státního dluhu, to udělali 15krát.

Zdroj:  rt.com