Podle webové stránky Evropského úřadu pro potravinovou bezpečnost (EFSA) je tento svorníkem hodnocení rizik v Evropské unii (EU) týkajících se bezpečnosti potravin a krmiv. Tato webová stránka rovněž uvádí, že EFSA poskytuje nezávislé vědecké rady a vyjasňující komunikaci o existujících a vynořujících se rizicích a že je nezávislou evropskou agenturou financovanou z rozpočtu EU. Její autorita funguje odděleně od Evropské komise, Evropského parlamentu a členských států EU. Hezky znějící slovíčka, ale přes polovinu z těch 209 vědců sedících v různých panelech této agentury má přímé nebo nepřímé vazby s průmysly, které by měli regulovat.


Opravdu podle nedávné nezávislé lustrace provedené Observatoří korporátní Evropy (Corporate Europe Observatory – CEO) a žurnalistou na volné noze Stéphanem Horelem téměř 60% expertů sedících v panelech EFSA má přímé nebo nepřímá vazby s průmyslem, který ta agentura reguluje.

Zpráva ‚Nešťastné jídlo. Problém s nezávislostí Evropského úřadu pro bezpečnost potravin‘ zjišťuje značné mezery v politice nezávislosti EFSA a shledává, že nová pravidla EFSA k hodnocení jejích expertů zavedená v roce 2012 po několika skandálech s konfliktem zájmů neuspěla ve zlepšení situace (1).

Autoři varují, že tato situace vrhá hluboké pochybnosti na věrohodnost vědeckých výstupů tohoto klíčového orgánu odpovědného za bezpečnost potravin v EU s tím, že agentura vydává doporučení a hodnocení rizik o kritických záležitostech veřejného zdraví jako jsou potravinářská aditiva, balení, GMO, kontaminanty a pesticidy.

Podle této zprávy nová pravidla EFSA pro hodnocení zájmů jejich expertů umožňují, aby tucty expertů s četnými komerčními zájmy (konzultačními kontrakty, výzkumným financováním atd.) si pořád ještě drželo plné členství v panelech EFSA včetně většiny předsedů a místopředsedů panelů.

Hlavní autor Stéphane Horel říká:

[quote align="center" color="#999999"]

„Naše zjištění nás šokovala. I bez kontroly na nedeklarované zájmy je počet konfliktů zájmů v této agentuře velice znepokojivý. Experti s konflikty zájmů dominují všem panelům kromě jednoho. Zjistili jsme, že velká část konfliktů pochází z financování výzkumů a z kontraktů na soukromé konzultantství, ale i určité kritické instituce pro vědu jako vědecké společnosti a žurnály jsou také cílem průmyslového lobbyingu, a EFSA to zjevně ignoruje.“[/quote]

Zpráva rovněž ukazuje, že EFSA v několika případech selhala při realizaci svých vlastních nových pravidel a že nejsou vidět rozdíly mezi panely sestavenými podle nových politik a těmi sestavenými pomocí starých politik.

Martin Pigeon, výzkumník a kampanista u CEO řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

„Existují konkrétní případy, kdy byla tato agentura varována asi před rokem, ten problém ale i tak přetrvává… Doufáme, že tato zpráva otevře oči o nezbytnosti hájit integritu veřejného výzkumu před hrozbami pro veřejné zdraví představovanými vlivem průmyslu.“[/quote]

 

Další obavy

V patách této zprávě teď přichází informace, že Direktorát Evropské komise pro zdraví a spotřebitele (SANCO) má mezi hlavními kandidáty do Správní rady EFSA ředitelku největší skupiny potravinářské průmyslové lobby FoodDrinkEurope (2).

Paní Beate Kettlitz pracuje ve vedoucích pozicích této lobbyistické skupiny, která reprezentuje všechny hlavní evropské potravinářské a nápojové korporace. Navíc teď už je to druhý rok v řadě, kdy se Komise pokouší jmenovat zástupce z FoodDrinkEurope jako členy Správní rady EFSA.

Před rokem Evropská komise nominovala výkonnou ředitelku FoodDrinkEurope Mellu Frewen (bývalou lobbyistku Monsanto). Její jmenování odmítl jak Evropský parlament, tak členské státy.

Správní rada EFSA je klíčová: To je řídící orgán této potravinářské agentury. Každý, kdo v Evropě jí jídlo, že jejími rozhodnutími ovlivněn.

Martin Pigeon ze CEO:

[quote align="center" color="#999999"]

„Skutečnost, že na seznamu hlavních kandidátů Evropské komise pro Správní radu EFSA je zase jednou lobbyista potravinářského průmyslu je neopominutelným signálem pro ty, kdo mají starost o spotřebitele a životní prostředí. Takovýto profesionál v Radě EFSA by už z definice byl trvalou hrozbou nezávislosti agentury potravinové bezpečnosti EU.“[/quote]

Několik křesel ze Správní rady EFSA se má v červnu 2014 obměnit. Evropská komise vydala seznam 23 jmen, převážně z národních agentur potravinové bezpečnosti, výzkumných institutů a akademií, aby rozhodnutí o nich zvážily Parlament EU a členské státy. Ale čtyři osoby mezi těmito nejužšími kandidáty mají také zájmy v potravinářském průmyslu:

  • Jan Mousing, znovu žádá o tento post, a je to CEO dánského Centra zemědělských znalostí, soukromé společnosti, která sama sebe popisuje jako „hlavního dodavatele profesionálních znalostí pro zemědělské profese“ v Dánsku.
  • Piet Vanthemsche, který také znovu žádá o tento post, zastává vedoucí pozici v unii průmyslových zemědělců COPA a rovněž sedí v holdingu MRBB, agro-investičním fondu, který má rovněž podíly ve společnostech prodávajících GMO.
  • Alan Reilly, generální ředitel irského úřadu pro bezpečnost potravin (irského ministerstva potravinové bezpečnosti), a ten je rovněž členem vědeckého poradního výboru Evropské rady pro potravinářské informace (EUFIC), v Bruselu sídlící lobbyistické skupiny financované těmi samými největšími společnostmi potravinářství a nápojů v Evropě.
  • Milan Kováč ze slovenského ministerstva zemědělství býval do roku 2011 členem ILSI Europe. ILSI Europe je průmyslový výzkumný institut podporovaný všemi největšími nadnárodními agro-potravináři, a je to ústřední hráč při vědeckém ovlivňování EFSA agro-potravinářským průmyslem.

Ospravedlněním Komise pro tyto nominace je k průmyslu vstřícná interpretace zakládajícího pravidla pro EFSA, které stanovuje, že čtyři ze 14 členů rady „mají mít pozadí z organizací spotřebitelů a dalších zájmů z potravinářského řetězce.“

Ve svém nedávném společném tiskovém prohlášení CEO a Testbiotech uvedli, že není uvedeno, že by měl být zastoupen potravinářský průmysl, a ve skutečnosti je to právě naopak: pravidla o nezávislosti EFSA z roku 2011 uvádí, že „osobám zaměstnaným průmyslem nebude dovoleno stát se členy Vědeckých rad EFSA, vědeckých panelů a pracovních skupin.“

Takovéto trendy jsou mírně řečeno přinejmenším znepokojivé. Spisovatel a výzkumník William F. Engdahl už narážel na ‚rakovinu korupce‘ mezi biotechnickým sektorem a EFSA (3). A letos Přátelé Země Evropa (FoE) a GM Freeze vydali svou vlastní výzkumnou zprávu, která projevila vážné obavy týkající se zdraví kvůli rozsáhlému a převážně nemonitorovanému používání glyfosátů (k ničení plevele) v Evropě (4). To je velice platná obava uvážíme-li nedávné výzkumy týkající se jejich zdravotních dopadů (5). V roce 2011 Earth Open Source uvedl, že oficiální schválení glyfosátů proběhlo v chvatu, je problematické a hluboce závadné. Důkladná revize existujících dat zveřejněná v červenci 2011 Earth Open Source naznačila, že průmysloví regulátoři v Evropě už roky věděli, že glyfosáty způsobují porodní defekty na embryích laboratorních zvířat. Byly tudíž vzneseny otázky ohledně role mocného agro-průmyslu při manipulaci dat týkajících se bezpečnosti produktů a jejich nepatřičného vlivu na regulační orgány (6).

Cílem mocných soukromých společností je vydělat peníze k maximalizaci zisku pro akcionáře. Jakékoliv požadavky na bezpečnost jsou podružným hlediskem, pokud o ně mají vůbec starost. Očekáváme tudíž, že orgány jako EFSA tyto starosti vezmou na sebe za nás a budou odporovat potravinářským lobby a agrobusinessu v jejich pokusech promítnout svou mohutnou finanční váhu do politického vlivu, přinejmenším co se týče její vlastní Správní rady a ‚panelů expertů‘.

EFSA na své webové stránce uvádí:

„Jídlo je pro život esenciálně důležité. My jsme oddáni zajištění potravinové bezpečnosti v Evropě.“

Je to skutečně tak?

Zapojte se do toho, udržujte se informovaní a odporujte korupci a korporátnímu převzetí Evropy.

Colin Todhunter

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca