Federální agentura a policie odmítají vysvětlit plošnou síť naplánovanou k “celoměstskému nasazení” v Seatlu. Divné nové bílé skříňky zaplňující městský střed Seattlu využívají sítě wi-fi, které mohou zaznamenávat posledních 1 000 míst, kde člověk použil MAC adresu svého mobilu, ale ministerstvo domácí bezpečnosti – které tuto síť financovalo částkou 2,7 milionu dolarů – se odmítlo vyjádřit k noční můře důsledků tohoto systému pro soukromí, který by mohl vést k trvalému sledování veškerého obyvatelstva města.


Týdeník Stranger v reportáži odhalil, jak tyto skříňky, které jsou připojeny ke sloupům a ční z nich vertikální antény, mohou sledovat mobilní telefony, i když nejsou připojeny k wi-fi síti.

Aruba – společnost, která tyto skříňky Policejnímu útvaru Seattlu dodává – se ve své technické literatuře chvástá tím, jak se tyto skříňky mohou držet na stopě „delikventských“ zařízení nebo „s ničím nespojených“ zařízení, jinými slovy vašich mobilů, i když jim odmítnete systémový přístup k vašemu zařízení přes wi-fi.

[quote align="center" color="#999999"]

Uživatelský manuál pro jeden z posledních softwarových produktů Aruba uvádí: „Bezdrátová síť má spoustu informací jak o připojených, tak o nepřipojených zařízeních.“ K tomuto software patří „lokalizační engine, který dafaultně každých 30 sekund vypočítává polohy jak připojených, tak nepřipojených zařízení… U každé MAC adresy se ukládá historie 1 000 umístění.“ [/quote]

Když reportéři Matt Fikse-Verkerk a Brendan Kiley požádali na policejním útvaru Seattlu a na ministerstvu domácí bezpečnosti o vysvětlení, k čemu ty skříňky jsou, odmítlo to DHS komentovat a detektiv z policie v Seattlu Monty Moss pouze konstatoval, že tento útvar „policie se necítí na to zodpovídat politické otázky, pokud máme nějakou politiku.“

[quote align="center" color="#999999"]

Detektiv Moss rovněž dodal, že ta rozprostřená síť nebude využívána k „účelům dozoru … bez schválení městskou radou a odpovídajícího soudního povolení.“ Všimněte si, že neřekl, že ta plošná síť nemůže být použita pro dozorčí funkce, jak se ho ptali, jenom, že nebude – přinejmenším, dokud určití lidé u moci neřeknou, že už může. To je ekvivalent „důvěřujte nám“ s potřesením rukou. [/quote]

Ospravedlnění pro tuto plošnou síť je to, že umožní policii, hasičům a dalším silám první reakce komunikovat stejně jako posílat video-streamy do soukromé nerušené sítě v nouzových situacích.

Tento systém je však „připravený ke sledování veškerých zařízení pohybujících se v oblasti jeho pokrytí a pohodlně vizuálně pro systémové administrátory mapovat polohu všech těch zařízení v reálném čase.“ SPD rovněž naznačilo, že u této sítě plánuje „nasazení po celém městě“, což otvírá dveře pro neomezený masový dohled nad 634 000 obyvateli Seattlu.

Člen městské rady v Seattlu Bruce Harrell tuto plošnou síť ospravedlňoval k použití pro účely dohledu odkazy na bostonský bombový útok. „Ač chápu, že spousta lidí má obavy z toho, že se k těmto informacím dostane vláda, tak když máme velká veřejná shromáždění podobná situaci jako v Bostonu, a při tom se stane něco ošklivého, je první věc, kterou chceme vědět, jak tuto technologii použijeme k zachycení této informace,“ řekl Harrell KIRO-TV.

„Řekli nám, že takováto opatření pomohou policii ‚vyřešit více zločinů.‘ Řekli nám, že takováto opatření ‚udrží lidi v bezpečí.‘ Ale co naše soukromí? Copak na tom nezáleží? Co náš Čtvrtý ústavní dodatek? Vyhodí se naše nejhýčkanější svobody a volnosti na smetiště jen proto, že žijeme v ‚nebezpečnějším světě‘?“ ptá se Michael Snyder.

Jak už jsme zdůrazňovali, to je jen jeden z několika případů toho, že se na ulicích instaluje špehovací aparatura Velkého bratra s pouze tlumenými protesty v porovnání s pobouřením, jaké vyvolala odhalení od vynašeče z NSA Edwarda Snowdena.

Hi-tech pouliční osvětlení zvané Intellistreets, které je připojeno přes všudypřítomnou wi-fi síť a může zaznamenávat i konverzaci, se teď rozsévají po velkých městech po celých Spojených státech.

Podle společnosti za tím mohou systémy Intellistreets analyzovat hlasy, fungovat jako dohledové kamery a vysílat přes reproduktory bezpečnostní hlášení. Rovněž mají schopnost sledovat lidi, kteří nesou RFID značky. Skutečnost, že všechna tato světla jsou propojena zpětně na centrální datový router přes wi-fi síť, rovněž znamená, že mají stejnou schopnost lidi sledovat přes MAC adresu jejich mobilního telefonu.

Jiná síť senzorů instalovaná přinejmenším v 70 velkých amerických velkoměstech zvaná ShotSpotter je údajně konstruovaná, aby úřady upozornila na místa, kde došlo k výstřelu, a ta má rovněž schopnost zaznamenávat pomocí mikrofonů konverzaci na ulici, jak říká článek z New York Times z roku 2012. To vedlo ACLU, aby varovala, že tato technologie by mohla představovat jasné porušení Čtvrtého ústavního dodatku, pokud by se jí zneužilo.

Jak už jsme včera rozvedli v dlouhé reportáži, pokud se tyto technologie zkombinují se skutečností, že téměř každá nová položka zákaznických transakcí se může spojit s internetem (a tudíž sledovat a odposlouchávat), tak to představuje dozorčí síť, proti které vypadají odposlechy telefonů a e-mailů od NSA jako zastaralé.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com