Věděli jste, že NSA může sledovat polohu vašeho telefonu, i když je vypnutý a baterky jsou vyndané? Federálové mají tuto technologii již nejméně 10 let. Tohle přiznání uniklo téměř nepovšimnuté v reportáži Washington Post nadepsané Růst NSA živen potřebou zaměřit se na teroristy.  V článku pisatel Dana Priest rozvádí, jak jsou týmy zaměstnanců NSA rozmístěné po planetě oddané sledování telefonů v reálném čase.


Od září 2004 nová technika NSA této agentuře umožnila najít telefony, i když jsou vypnuté. JSOC má vojska zvaná „Nálezci“ a tohle jim dává tisíce nových cílů včetně členů rozrůstajícího se al-Kaiídou sponzorovaného povstání v Iráku, tvrdí členové této jednotky.

NSA ve stejné době vyvinula nový počítačový sborník, zvaný Regionální brána v reálném čase, do nějž vojenští a zpravodajští důstojníci mohou uložit každý bit dat nebo rozsáhlých dokumentů a vybrat si z něj telefonní čísla nebo seznamy potenciálních cílů. Rovněž velitelům umožňuje, aby si našli a sledovali jakýkoliv typ dohledu, co je v daném teritoriu k dispozici.“

Tato technika, s níž může NSA odposlouchávat mobily, i když jsou vypnuté a bez proudu, se nejspíš provádí se spolupachatelstvím telekomunikačních společností, které se ukázaly být ke šmírování NSA vstřícné. Programové trojské koně zamaskované za běžné systémové aktualizace jsou tou pravděpodobnou metodou, přes níž NSA získává přímý přístup k mobilům a dalším zařízením milionů Američanů.

„Můžete si vzpomenout, že Verizon a AT&T evidentně nepodepsaly kolektivní dopis žádající vládu, aby dotčeným společnostem umožnila uvolnit informace o vládních žádostech o data,“ píše Tim Cushing. „Vzhledem k tomuto pozadí není nepředstavitelné, že by Verizon a AT&T nevyhověly NSA a FBI, kdyby si přály využití jejich systémových aktualizací k propašování trojanů.

Jak už jsme před tím zdůrazňovali, smluvní podmínky u mnohých vašich aplikací, které si teď do chytrého telefonu stahujete, využívají vašeho mikrofonu, aby vás poslouchal, a vašeho foťáku, aby vás snímkoval, aniž byste o tom věděli.

Zmínky o tom, jak federální vláda sleduje vaše umístění přes váš mobil, jsou zvláště objasňující vzhledem ke včerejší zprávě týkající se DHS financovaného plošného síťového systému, který má policie v Seattlu záměr rozvinout po celém městě, ale byla ho nucena dočasně deaktivovat kvůli pobouření nad soukromím.

Společnost za tímto systémem wi-fi směrovačů, který může zaznamenávat posledních 1 000 míst, výskytu mobilního telefonu kohokoliv v oblasti pokryvu, Aruba Networks, se ve svém propagačním materiálu chlubí, že tato síť by mohla sledovat „darebácká“ nebo i „nepřipojená“ zařízení.

Jinými slovy, i když svému telefonu nedovolíte, aby se připojil na wi-fi síť, stejně se k vašemu zařízení mohou dostat, zaznamenávat jeho současnou a historickou polohu stejně jako stahovat soukromé informace a další nastavení z vašich aplikací.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com