Ruští vědci obdrželi mezinárodní Galénovu cenu, která je rovněž nazývána Nobelovou cenou v oblasti biofarmaceutiky. Specialisté vytvořili "nanotransportér," umožňující dodávat medikamenty přímo do určité části buňky. Unikátní metoda zvýší tisíckrát efektivitu léků a pomůže prakticky zcela zamezit vedlejším efektům. V onkologii může být tento vynález opravdovou revolucí. Nanotransportér jsou velké bílkové molekuly, které mají několik dílů, modulů. Molekula proniká do buňky a distribuuje lék do její určité části. To je zejména důležité v onkologii, v níž je nutné působit na nemocné buňky a nezasáhnout zdravé.


Moduly se však mohou měnit v závislosti na jejich určení, což přináší velké perspektivy, doufá laureát Galénovy ceny, doktor biologických věd Alexandr Sobolev:

[quote align="center" color="#999999"]

Nazýváme to platformou. Ta umožňuje dodávat různé léky do různých druhů buněk. Proto se vůbec domníváme, že to může být využito nejen v onkologickém léčení, ale v mnohých dalších oblastech.[/quote]

Podobné výzkumy se provádějí už více jak 20 let v různých zemích, Ale hlavní pokrok v této oblasti byl dosažen až v posledních deseti letech, mimo jiné také ruskými vědci. Svou radost neskrývá také kandidát biologických věd Andrej Rozenkranc, který je rovněž držitel ceny:

[quote align="center" color="#999999"]

Je velmi příjemné, že to, co se snažíme dělat, a to, v čem se nám začalo dařit, získalo takové vysoké ocenění. Je obzvlášť příjemné, že jsme toho dosáhli zde, v naší zemi, s oporou na naše vlastní možnosti, především v Akademii věd a Moskevské státní univerzitě.[/quote]

Alexandr Sobolev uvádí, že pokud se podaří technologii masově vyrábět, tak léčba bude dostupná většině nemocným. Při odpovídajícím financování, podle slov vědce, k přechodu na klinické testování budou potřeba pouze dva tři roky:

[quote align="center" color="#999999"]

Nyní se nejen radujeme, ale snažíme se vynaložit maximální úsilí, aby vše bylo ještě během našeho života realizováno.[/quote]

Nyní "nanotransportér" prochází preklinické testy. Práce mají ale v této oblasti daleko do finále. Hlavolamy je dost i na nejbližší desetiletí. A podle slov Andreje Rozenkrance, aby byl vytvořen efektivní lék proti rakovině, jsou potřeba dlouhé roky každodenní práce.

Zdroj:  czech.ruvr.ru