Twitter při své debutu veřejného obchodování dosáhl vzepětí prodejem akcií za 1,82 miliardy USD. Twitter Inc. při svém obchodním debutu poskočil o 73 procent, jelikož investoři platili prémii za jejich slib rychlého růstu. Akcie vyletěly při newyorké uzávěrce z úvodní nabídkové ceny 26 USD na 44,90 USD, čímž přinesly největší jednodenní poskok při úvodní nabídce, která vyrostla o více než 1 miliardu USD od dob úpisu Alibaba.com Ltd. při debutu v roce 2007, jak tvrdí data sestavená Bloomberg. Twitter prodejem 70 milionů akcií vybral 1,82 miliardy USD. – Bloomberg


Dominantní sociální téma: Twitter si své zhodnocení zaslouží, jak nám to Bloomberg objasnil. Stejně jako General Motors a General Electric před nimi představuje Twitter metaforu americké ekonomiky. To je právě to poselství od toho přicházející.

Analýza volného trhu: Úvodní veřejná emise akcií (IPO) někdy zachytí ducha doby a to Twitter určitě udělal. Společnost, která lidem umožňuje posílat droboučké zprávičky spoustě „přívrženců“ má podle včerejší IPO hodnotu asi tak 25 miliard USD.

Tato společnost sedí na tom Velkém piedestalu, kde sedával Ford, kde jsme ve dnech slávy vídali General Motors, kde se kdysi General Electric představovala akcionářům jako jeden z nejprominentnějších výrobců tehdejších dnů.

My nejsme velkými fandy současného technokratické korporativismu, ale nemůžeme si pomoci, abychom si nepovšimli rozdílu mezi IPO dneška a úpisy akcií včerejška. Ta IPO včerejška byla o průmyslových společnostech, které vytvářely zboží a služby. Ti dnešní nadnárodní vypadají tak nějak hvězdně povznesení nad to, co vlastně dělají.

My Twitter používáme a jsme v jistém smyslu i fanoušky této služby. Musíme se ale také ptát: Kolik se toho řeklo na Twitteru, co by nemohlo být poskytnuto jinými způsoby, např. přes mail?

Zde je toho od Bloomberg více:

[quote align="center" color="#999999"]

Tato mikrobloggerská webovka sklidila cenu takovou, že její hodnota je vyšší než má Facebook Inc. a pořád přitahuje více zájmu, než se čekalo. Tato v San Fracisco sídlící společnost, která není zisková a má jen pětinu počtu uživatelů jako Facebook, sklízí prospěch z žízně investorů po společnostech, které rychle porostou na expandujících trzích, jako je mobilní reklama.

Jakákoliv cena nad 40 USD představuje „nafouknutí“ a činí z Twitteru příliš riskantní investici, řekl Jeffrey Sica, president a ředitel investic u Sica Wealth Management LLC v Morristown v New Jersey. „Očekával jsem velice silné otevření, ale když se to začalo šplhat až k těmto výšinám, bylo to naprosté šílenství,“ řekl. „Neexistuje nic, co by takovou výši podporovalo. Tohle je prostě poněkud nad tím, co bychom mohli realisticky považovat za stabilní otevření,“ shodil Twitter Brian Wieser, analytik Pivotal Research Group v New Yorku, když je ocenil na cílovou cenu maximálně 30 USD.

„Jestli je máte, prodejte je,“ řekl Wieser v interview. „Když existují ochotní kupci, kteří na ten dnešní obchod nahlíží tak, že tohle ohodnocení je v pohodě, tak by si je takoví lidé měli nechat, ale já bych do toho jít nemohl, a svým klientům nedoporučuji, aby si je podrželi.“

Tahle nabídka navršuje cestu Twitteru z okrajové služby krátkých vzkazů k platformě globálních sociálních médií pro celebrity, politiky a další. Twitter pořád ještě potřebuje nabýt svého byznys modelu. Ztráta Twitteru se v zářijovém čtvrtletí zvětšila na 64,6 milionu USD z 21,6 milionů předchozího roku a není pravděpodobné, že by byl ziskový do roku 2015, jak říkají průměrné odhady analytiků z průzkumu od Bloomberg.

Jak LinedIn, tak Facebook byly v době svého IPO už ziskové. Zatímco výnosy Twitteru dosáhly 534,5 milionu za 12 měsíců, které skončily 30. zářím se zpomalujícím se nárůstem uživatelů, který to představení doplňuje. Ta služba měla 231,7 milionu uživatelů měsíčně ve čtvrtletí, které skončilo zářím, tj. o 39 procent více než v předchozím roce. To je v porovnání s 65 procentním nárůstem v předchozím roce.

Twitter si užíval zapojování mobilních uživatelů, s nimiž další webové společnosti zápolily. Asi tři čtvrtiny aktivních uživatelů Twitteru během tří měsíců končících zářím ke službě přistupovalo z mobilních zařízení v porovnání s 69 procenty tohoto období v předchozím roce, jak uvádí sdělení.[/quote]

Twitter je prozatím ale i tak úspěch, ale Spojené státy jsou binec. Asi 50 milionů lidí je na stravenkách, zatímco vojensko-průmyslový komplex země vede více než 50 či více vojenských konfliktů, velkých i malých, o mnohých z nich se nepublikuje.

Četné americké rozvědné agentury nonstop špehují nejen za mořem, ale zrovna tak i doma. Domácí bezpečnost, která nedávno nakoupilo 1,5 miliardy kusů munice dum-dum, identifikují libertariány a konstitucionalisty jako kvazi veřejné nepřátele. Člověk si musí vzpomenout na slavné prohlášení J. Edgar Hoovera, které pronesl, když se ho kdosi ptal na spravedlnost v amerického systému pojetí práva. „To není o spravedlnosti,“ odsekl. „Je to o udržování zákona a pořádku.“

Podobně už ani americká ekonomika zjevně není o vytváření jobů nebo průmyslového zboží. Míra nezaměstnanosti se zjevně podle některých odhadů vznáší nad 20 procenty; existuje značné, ale nedostatečně se v reportech odrážející inflace. Americký fiskální a monetární páky zjevně nejsou schopny se situací pohnout. Člověka napadne velká báseň od Carla Sandberga „Chicago“. Ta začíná nějak takhle:

[quote align="center" color="#999999"]

Řeznický porážeč prasat pro celý svět,
Strojní obráběč, pšenice pytlovač,
Hráč na železničních kolejích a národní zboží doručovač;
Od rány, drsňáci a rváči,
Město Velkých ramen[/quote]

Myšlenka, že USA by byli podnikatelští rváči v čemkoliv, co dělá průmyslovou zemi, je už dávno vyhaslá. Dnešní USA jsou pře-regulované, pře-daněné a přes-sekuritizované. Jejich největší průmysly fungují buď jako finanční nebo jako vojensko-průmyslový sektor. Export s jejich největším profilem jsou zbraně.

I Facebook, předchozí miláček Wall Streetu, je další udělátko de-industrializace. Postavený je na kradení dat od svých vlastních klientů a na předávání takových dat inzertům a americkým zpravodajským agenturám, proto Facebook zjevně dostal značné rozběhové financování od CIA, a to dostala i další obrovitá internetová firma Google.

Wall Street neúnavně vybubnovává zájem o vycházející internetové hvězdy. Ale zrovna tak, jako pop-kultura odvádí lidi od podstatných a daleko závažnější záležitostí, tak ta podbízivost Wall Streetu odvrací lidem výhled od historické reality se smysluplným podnikáním.

A bude to ještě horší. Jak už jsme poukazovali, ten kanál vydávaných akcií se plní technokratickými řešeními globálního oteplování a klimatické změny, i když věda týkající se těchto dvou „problémů“ je vpravdě úchylná.

Ale v moderní éře není užitečnost podniku už tak moc důležitá jako to, zda uspokojuje dominantní sociální témata. Je to věk propagace a Facebook a teď už i Twitter nám jasně ukazují, jak se Wall Streetu používá k tomu, aby se změnila očekávání businessu.

V blízké budoucnosti zcela očekáváme, že budeme klamáni bombardováním úplně zbytečných energetických vymyšleností, metod k zachycování uhlíku, u kterého není vůbec třeba ho sbírat, a explozí elektro-vozítek.

Wall Street se pouští do mejdanu! Jak už jsme nesčetněkrát psali. Krmí se mořem peněz z ničeho, Západní a asijské akciové trhy by mohly i tak jít nahoru. V tomto procesu bankéři a brokeři zfinancializují ty společnosti, které vyhoví memům elity, ale bude jen málo důvodů je doporučovat.

Závěr: Samozřejmě, že na nesmyslech lze vydělat jmění a i chápaví čtenáři Daily Bell si z toho mohou urvat. IPO Twitteru ukazuje, jak až mocná může být ta financializace Wall Streetem. Ale najděte si dobrého průvodce a nenechte se zblbnout moderními kapitálovými trhy: přeplněnými množstvím povyku pro nic.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  thedailybell.com