Slavný americký autor G. Edward Griffin umí jednoduše vysvětlit složité věci. Třeba bankovní systém. Když se po přečtení tohoto rozhovoru podíváte na tisícikorunovou bankovku, už nikdy ji neuvidíte stejnýma očima. (Foto: Tomáš Železný) Jméno G. Edward Griffin (82) je ve Spojených státech pojem. Jeho kniha o fungování světového bankovního systému „The Creature from Jekyll Island“, která vyšla od Německa až po Japonsko, se už skoro dvacet let drží mezi bestsellery – na největším internetovém knihkupectví Amazon její páté vydání z roku 2010 okupuje druhé místo nejprodávanějších knih v kategoriích ekonomická politika i bankovnictví a ve své elektronické verzi stále vede.


Původně dětský herec, později producent dokumentárních filmů, spisovatel, novinář a zakladatel Nadace pro léčbu rakoviny proslul především svou schopností nastudovat sebesložitější témata a podat je tak, že jim porozumí i široká veřejnost.

Do Prahy přijel propagovat knihu vydanou nakladatelstvím Mladá fronta „Svět bez rakoviny – příběh vitaminu B17“, kde tvrdí, že „vymýcení rakoviny bez chemických léků není přijatelné kvůli skrytým mocenským zájmům těch, kteří ovládají zdravotnický systém“ a že léčba onemocnění „pouhými“ vitaminy (nejen B17, ale také céčka) „by ukončila gigantický výzkum rakovinného průmyslu, většinu průmyslu spojeného s ozařováním a velkou část chirurgie, jak ji známe dnes; ztráta příjmů v těchto oborech by pro tisíce finančníků, výzkumníků a techniků byla katastrofická“.

Kdy jste si začal uvědomovat, že se události ve světě odehrávají jinak, než jak je popisují main streamová média?

Bylo mi zhruba dvacet. Náhodou se mi dostal do rukou časopis, který se věnuje principům ekonomiky volného trhu. Ve škole jsem o volném trhu, myslím o skutečném volném trhu, něco zaslechl, ale nikdy to pořádně neučili. Myslel jsem, že v Americe je volný trh, dokud jsem si nepřečetl ten časopis, ve kterém psali, že jsme volný trh již dávno opustili. A že jsme nyní na cestě ke kolektivismu, něčemu, co by většina lidí označila jako socialismus. Je to pravda, říkal jsem si? A začal jsem si klást otázky a číst knihy, o které jsem se nikdy předtím nezajímal.

Velice populární se stala vaše kniha Nestvůra z Jekyll Island, která popisuje vznik Federálního rezervního systému, nepřesně nazývaného jako americká centrální banka. Jak jste na toto téma přišel?

Na to jsem přišel zhruba po třech letech intenzivního studia problematiky, jinak bych tomu vůbec nemohl porozumět. Produkoval jsem v té době nízkorozpočtové dokumentární filmy a dostal jsem nápad, že bych měl udělat film o inflaci a důvodech, proč neustále rostou ceny. Viděl jsem, jak každý ukazuje prstem na druhého. Zákazníci křičeli: „Rostoucí ceny? To je proto, že obchodníci s potravinami jsou chamtiví.“ Obchodníci se hájili: „Ne, to farmáři zvyšují ceny produktů.“ Farmáři si zase stěžovali, že za to mohou drahá semena. Ve skutečnosti za to nemohl nikdo z nich. Zodpovědní za to jsou totiž lidé, kteří vydávají a tisknou peníze.

Zbytek rozhovoru si můžete přečíst na:  zen.e15.cz

Milan Vidlák