Rozkol mezi USA a Německem se do tohoto okamžiku zhoršil. Po včerejší nesmyslné eskalaci ministerstva financí, které přes oficiální kanály obvinilo Německo, že ono je hlavním pachatelem nedostatečného zotavení Evropy (a po následných německých odvetách), se teď Německo uchýlilo k přesměrování veřejné pozornosti ke špehovací patologii Velkého bratra, když dnes německý svaz zástupců žurnalistů poradil svým členům, aby přestali používat Google a Yahoo, protože poslední zpráva poukazuje, že NSA má Google a Yahoo napíchlé.


 

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

„Německá federace žurnalistů doporučuje žurnalistům, aby se až do odvolání při vyhledávání a digitální komunikaci vyhýbali využívání vyhledávacích enginů a e-mailových služeb od Google a Yahoo,“ uvedl tento svaz v prohlášení.

Zmiňovali při tom „skandální“ reportáže o průnicích do webového provozu obou společností americkou Agenturou národní bezpečnosti (NSA) a britskou GCHQ.

„Jak výzkumy, které žurnalisté provedli, tak kontaktní podrobnosti na jejich zdroje i podrobnosti komunikace s nimi jsou důvěrné,“ řekl Michael Konken, šéf tohoto svazu, který zastupuje 38 000 žurnalistů. Řekl, že k oběma vyhledávačům a k tomuto emailu existují bezpečné alternativy.[/quote]

A zatímco, když se v US někomu pere na veřejnosti špinavé prádlo, tak se to bere téměř jako symbol dobrého postavení v této kultuře podporující člověka k exhibicionismu na Facebooku a dalších sociálních médiích (tak co na tom, když nějací byrokraté z Virginie ví více než je veřejné), tak v Německu se soukromí bere opravdu vážně.

[quote align="center" color="#999999"]

Německá vláda minulý týden řekla, že má důkazy, že americké zpravodajství monitorovalo mobil kancléřky Angely Merkel.

Vládní špehování je zvláště citlivou záležitostí v Německu, které má jedny z nejpřísnějších zákonů o soukromí na světě, jelikož jim vytanou vzpomínky na napichování tajnou policií Stasi z bývalého komunistického Východního Německa.

Počátkem tohoto měsíce řekl Deutsche Telekom, že chce, aby německé společnosti spolupracovaly na odstínění místního internetového provozu od zahraničních služeb, i když experti si myslí, že to je útok do kopce.

Deutsche Telekom v srpnu se svým partnerem United Internet zahájili iniciativu nazývanou „V Německu dělaný e-mail“ k ochraně emailového provozu klientů.[/quote]

A z dalších zpráv to vypadá čím dál pravděpodobnější, že předvolán nebude nikdo menší než Ed Snowden, aby u německého soudního dvora svědčil proti NSA. Německá ARD hlásila, že Snowden je v principu ochoten pomoci vrhnout světlo na americké špehování, nastínil ale svůj komplikovaný právní status. Jak už jsme prve uvedli, německý řecký politik Stroebele navrhl možný bezpečný příchod do Berlína a udělení povolení pobytu pro Snowdena, které by zabránilo jeho vydání. Snowdenův advokát Anatolij Kučerena před tím řekl, že by poskytl komentáře o údajném špehování Angely Merkel od NSA.

Je ironií, že poté přichází zprávy, že podle jeho advokáta Snowden dostane práci u ruské internetové společnosti Vkontakte, u místního analogu Facebooku, která rozvíjí velkou webovou stránku.

Tak jestli Obama doufal, že všechny ty skandály z letošního léta, které srazily jeho reputaci na nejnižší hodnotu všech dob, přinejmenším vytlačí z předních stránek skandál se špehováním NSA, tak bude možná velice brzy potřebovat nějakou dodatečnou vyfabrikovanou YouTube potvrzenou válku pod falešnou vlajkou.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com