Bývalý kontraktor americké špionážní agentury bude v Rusku, kde dostal po útěku ze Spojených států azyl, pracovat u velké soukromé webové stránky. „Edward začne pracovat v listopadu,“ řekl ruské zpravodajské agentuře RIA Novosti jeho právník Analtolij Kučerena. Pan Snowden, do Ruska utekl v červnu poté, co vyzradil podrobnosti o dalekosáhlé americké telefonní špionáži. Pan Kučerena s odkazem na obavy o bezpečnost neprozradí, která stránka pana Snowdena zaměstnala.


Pan Snowden však už letos před tím dostal hodně veřejnou nabídku od šéfa VKontakte, populární stránky sociálních sítí, na kterou se nahlíží jako na rivala Facebooku.

Pavel Durov, který VKontakte v roce 2006 založil, pana Snowdena zval přes příspěvek na své vlastní webové stránce, aby se přidal k ústředí jeho společnosti v St Petěrburgu a pracoval na ochraně dat.

 

Neznámé místo

O soukromém životě pana Snowdena v Rusku, kde žije od udělení dočasného azylu v srpnu, bylo slyšet jen málo. Úniky od bývalého zpravodajského analytika otřásly americkou vládou, odhalily rozsáhlý program špionáže, která pokrývala Čínu, Rusko a Západní spojence včetně Německa a Brazílie. USA jej chtějí vydat, aby byl postaven před soud pro obvinění ze zločinů.

Advokát Anatolij Kučerena ukazuje dokument, který dovoluje Edwardu Snowdenovi zůstat v Rusku.

Pan Snowden strávil déle než měsíc v hotelu na moskevském letišti Šereťjevovo, než mu v této zemi dovolili zůstat. Není jasné, zda zůstává v Moskvě, ale občas se obrázky tohoto bývalého kontraktora objeví v bulváru.

Ruská webová stránka Life News tento týden vydala obrázek pořízený telefonem a tvrdí, že jej od čtenáře koupila za 100 000 rublů (1 943 liber), který tvrdí, že ukazuje pana Snowdena na projížďce na člunu po řece Moskva protékající středem města. Pan Snowden neměl své značkové brýle, měl ale červené tričko a čepičku v krémové barvě; v pozadí fotky se nachází i moskevská dominanta katedrála Krista Spasitele.

 

Učí se rusky

V doprovodném interview pan Kučerena řekl Life News, že pan Snowden se učí mluvit rusky a navštívil i Kreml a další muzea a města v zemi.

 „Už opravdu urazil velice dlouhou cestu, co se týče ruských slovíček i co se týče znalosti naší kultury…“

„Prozatím vzhledem k jeho zájmu o Rusko a vzhledem k postoji Rusů k němu … vzhledem k lásce k němu, dostává pěkné hromady korespondence, tak si nemyslím, že by v tomto okamžiku vůbec toužil odejít do jiné země,“ řekl pan Kučerena.

Tento právník neprozradil, kde pan Snowden žije, řekl ale, že bude pracovat v informačních technologiích na „největší webové stránce naší země“.

Ruský president Vladimir Putin v nedávném interview řekl, že pan Snowden se může v Rusku „cítit bezpečně“, ač zpravodajské agentuře Associated Press řekl, že v něm vidí „divného pavouka“.

I samotné VKontekte se nachází pod tlakem ruské vlády, jelikož zákonodárci zkouší získat nad tím, co říká on-line, více kontroly. Jak rezidence pana Durova, tak ústředí VKontakte letos už zažily policejní razie, údajně kvůli vyšetřování dopravní nehody.

Podle průzkumníka tohoto průmyslu Comscore má tato stránka 80 milionů uživatelů včetně 47 milionů zevnitř z Ruska a je kontroverzní tím, že uživatelům dovoluje přístup k pirátskému hudebnímu a video obsahu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: bbc.co.uk