Argentinští vědci našli způsob transformace plynu vytvářeného trávicím traktem skotu na palivo, což je inovace, která by mohla omezit skleníkové plyny, které způsobují globální oteplování. Tato experimentální technika vyvinutá Argentinským národním institutem zemědělské technologie (INTA) pomocí systému ventilů a pump vyvádí trávicí plyny z žaludečních dutin skotu trubicemi do tanku. Z těchto plynů – které jsou obecně známy jako říhání čili španělsky „eructos“ – se dalším zpracováním odděluje metan od dalších plynů jako je oxid uhličitý.


Metan je hlavní složkou zemního plynu používaného k pohonu všeho, od aut po elektrárny. „Jakmile jej stlačíte, je to to samé, jako když máte zemní plyn,“ řekl Guillermo Berra, šéf skupiny fysiologie zvířat u INTA.

Argentinský národní institut zemědělských technologií (INTA) vyvinula techniku, která trubicemi do tanků vyvádí trávicí plyny z žaludečních dutin skotu. Tahle fotka z roku 2008 ukazuje počátky práce INTA. (REUTERS)

„Jako zdroj energie to není v tomto okamžiku moc praktické, ale s výhledem dopředu do roku 2050, kdy budou rezervy fosilních paliv v potížích, tak je to alternativa,“ řekl Reuters.

 

Až 300 l na krávu a den

Tlama každé krávy emituje denně mezi 250 až 300 litry čistého metanu, tedy dost energie k udržení provozu chladničky po 24 hodin.

Každá kráva denně emituje mezi 250 a 300 litry čistého metanu, tedy dost energie k udržení provozu chladničky po 24 hodin. (REUTERS)

Argentina je jedním největších světových exportérů hovězího s asi 51 miliony kusů hovězího. Plyny emitované těmito zvířaty podle INTA obnáší 30 procent celkových emisí skleníkových plynů této země s tím, že metan má 23 krát silnější globálně oteplující účinek než oxid uhličitý.

„To je zároveň způsob jak jej omezit,“ řekl Berra.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  cbc.ca