Podmořský světlovodný kabel, který obejde USA, bude hotov v roce 2015. Země BRICS jsou blízko dokončení úplně nové internetové páteře, která zcela obejde Spojené státy, a tudíž ochrání jak vlády, tak občany před špehováním NSA. Ve světle odhalení, že Agentura národní bezpečnosti špehovala i telefon německé kancléřky Angely Merkel, kromě toho, že v předchozí části letoška zaznamenávala každých 30 dnů 124 miliard telefonních hovorů, se odpor proti NSA ještě zrychluje.


Brazílie se chystá dokončit 34 000 kilometrový podmořských světlovodný kabel do roku 2015, který povede z ruského Vladivostoku do Fortaleza v Brazílii, přes čínské Shantou, Chennai v Indii a Cape Town v Jižní Africe.

Podle listu Hindu tento projekt vytvoří „síť osvobozenou od amerických odposlechů,“ která přes legislativní mandát rovněž donutí i takové jako Google, Facebook a Yahoo, aby ukládali všechna data vygenerovaná u národů BRICS lokálně, odstíněná od šmírování NSA.

„Země BRICS mají svaly na to, aby se od toho utrhly,“ uvádí Washington’s Blog. Každá ze zemí BRICS patří k 25 největším ekonomikám světa. Čína má druhou největší ekonomiku světa, Indie 3, Rusko 6, Brazílie 7 a Jižní Afrika 25.

Avšak někteří z expertů na soukromí mají strach, že je to k zastavení NSA málo, vzhledem k tomu, že se napichuje na podmořské kabely už od éry Studené války. Jiní jsou však optimističtější.

„Jakákoliv alternativa bude pozitivní věc,“ píše Michael Dorfman. „Čím více voleb máte, tím lépe. Ovšem zatím nikdo nemůže s jistotou říci, bude-li ten nový Internet bezpečnější než jeho americký protějšek a bude-li schopen efektivněji ochránit práva běžných uživatelů včetně soukromí osobních dat a svobodný přístup ke zdrojům.“

Kabel BRICS se budoval už měsíce před odhaleními vynašeče Edwarda Snowdena, která byla poprvé publikována v červnu.

V září vyšlo najevo, že NSA špehovala komunikaci brazilské vlády stejně jako brazilské ropné společnosti Petrobras. Špehové hacknutí do počítačové sítě firmy se napíchli na konverzaci mezi řediteli.

Současné internetové architektuře dominuje ICANN (Internetová korporace pro přidělování jmen a čísel), kterou převážně kontrolují Spojené státy.

I další podnikatelé bojují proti dohledu NSA. Technický samorost John McAfee nedávno oznámil, že bude financovat udělátko za 100 dolarů jménem Decentral, které pospojuje modemy, které zhatí špehování NSA a poskytne naprostou anonymitu.

Když se ho zeptali, co by dělal, kdyby americký vláda tento produkt zakázala, tak McAfee odpověděl: „Prodám to v Anglii, Japonsku, ve Třetím světě. Už to přichází a nelze to zastavit.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com