EU se rozpadne jako SSSR, předpovídají experti. Vůdkyně francouzských nacionalistů Marine Le Penová označila Evropskou unii za „globální anomálii“, která nemůže být opravena. Co čeká hlavní geopolitický projekt druhé půlky XX století? Experti nabízejí ty nejrůznější scénáře. Evropské obyvatelstvo, poznamenala Marine Le Penová, není dnes s to kontrolovat nejen vlastní měnu a ekonomiku, ale také přemístění po svém území. Podle jejího mínění čeká Evropu po krachu EU renesance a prosperita. Pochmurné prognózy politické činitelky ohledně osudu evropského projektu sdílejí nejen občané EU.


V Turecku, které Brusel vyzval nedávno k obnovení jednání o vstupu do této organizace, prudce klesl zájem o integraci. Když dříve podporovaly vstup tři čtvrtiny občanů, pak dnes je to jen jedna pětina.

Experti mají za to, že kromě negativního a pozitivního scénářů krachu nebo rozkvětu EU existuje také třetí varianta. Jde o ryze utilitární vztah členských států k mechanismům fungování unie a získání výhod v souladu s vlastními představami o jednotné Evropě.

Zatím má EU v plánu integraci Albánie, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Černé Hory, Makedonie, Turecka, Kosova a Islandu. Loni ale také šlo o stejné státy. A nemáme důvod pro tvrzení, že se jejich status změní v nejbližší době. Především proto, že legislativa těchto zemí není uvedena do souladu s celoevropskou. Island rovněž nedávno prohlásil, že hodlá s integrací vyčkat. Je to důvod k zamyšlení se nad modernizací EU, řekl vedoucí oddělení německých výzkumů Ústavu Evropy Vladislav Belov:

[quote align="center" color="#999999"]

Problémy existují jak na ekonomické, tak i na politické úrovni. Jsou ale základem pro další rozvoj, poněvadž každá krizová situace vede ke kvalitativní obnově. V nejbližších 10-15 letech nevidím globální příčiny pro vystoupení těch či jiných členů z EU. Avšak co se týče vstupu nových, nedoporučil bych to unii. I beztak má příliš složitou konstrukci.[/quote]

Předseda Evropské rady Herman van Rompuy nejednou říkal, že v zemích EU jsou stále populárnějšími ultrapravicoví politici. Právě v tom spatřuje nebezpečí. Vždyť vzniklá situace se určitě projeví na budoucích volbách do Europarlamentu. Rompuy je přesvědčen, že volby budou mimořádně obtížné. Nejde totiž jen o politické patálie na personální úrovni, ale o posílení bloku euroskeptiků, kteří si z různých příčin zkoušejí úlohu hrobníků Evropské unie.

Zdroj:  czech.ruvr.ru