Technokracie na Západě pozvolna nahrazuje demokracii. V dluhem zmrzačených zemích, jako Itálie, Řecko a Španělsko, se žádný politik neodváží stisknout resetovací tlačítko státního bankrotu, takže anakonda dluhů přináší pomalou leč nevyhnutelnou smrt. Protože naši političtí reprezentanti postrádají páteř, aby skousli tu kulku, tak se z voleb stala fraška. Trpaslíci ze stínů, z Zurichu, čili finanční trhy jsou ti, co už začali vybírat naše politické vůdce. Ale ti ke Goldman Sachs přítulní, lichvářští technokrati jsou jen jedním z chapadel chobotnice, která se vynořuje jako reálná moc nad Západním světem.


Méně známy jsou společnosti, které vlastní cenné patenty a stejně jako kouzelníci, vytahují z klobouku nové třpytivé vědecké cetky. To jsou nové technologie, které by nás v rukou veřejnosti teď osvobodily od dřiny a uvolnily nás pro volný čas, ale v soukromých rukou panstva dělají přesný opak.

Když naši poslanci, žurnalisté a právníci skladují své seznamy dat z telefonních kontaktů pomocí služby ‚Synch‘ nebo si zálohují dokumenty v ‚The Cloud‘, tak nemají ponětí, kde jejich cenná práce skončí. Bezděčně svá data sdílí s podniky, které si je mohou potichoučku okopírovat, prodat je, nebo je i poškodit, než jim je vrátí zpět.

Tito technokraté plánovali ‚digitální revoluci‘ už desítky let dopředu. Oni ukradli vedení voleným vládám a pomocí ‚obchodní důvěrnosti‘ udržují tisk, politiky a veřejnost v temnotě. Ve věku masového dohledu a hromadného sklízení komunikačních dat si mohou koupit zpravodajství o tom, co mají volení politici za lubem, nebo o čem jen přemýšlí, a vrhnout ohromné zdroje do proti-opatření.

 

Technokraté pod kapotou

Na obálce magazínu Autoweek z tohoto týdne se tohle probírá: „Kdo má kontrolu nad tvým autem? Vláda a soukromé subjekty teď mohou tvoje auto řídit na dálku.‘ To vznáší ohromné otázky ohledně spolehlivosti a zranitelnosti hackery u Audi, Toyoty, Mercedesu a dalších ‚počítačem řízených‘ vozidel. Kdo zodpovídá za smrtelné zranění, když se palubní počítač Toyoty zasekne a způsobí ‚nechtěné zrychlení‘? Ředitel Toyoty? Programátor? Kdo?

Cenami ověnčený investigativní žurnalista Michael Hastings zemřel v ohnivé kouli, když projížděl v ranních hodinách v úterý 18. června 2013 ulicemi LA v Mercedesu modelu 2013. Tu noc, než zemřel, navštívil svou přítelkyni Jordanna Thigpen, a požádal ji, aby mu půjčila své Volvo, neboť si myslel, že jeho Mercedes C250 ‚byl napíchnutý odposlechem.‘

Michael Hastings (Chip Somodevilla / Getty Images / AFP)

Podle své manželky Elise Jordan začal Michael vyšetřovat ‚Válku proti tisku‘ nového ředitele CIA John Brennana. Hastings v ozvěně na skandál Watergate se vyjádřil, že věří, že CIA, ať už s autorizací nebo bez ní, začala proti domácím žurnalistům a politikům využívat technik rafinovaného vojensko-psychologického válčení.

Dokonce i bývalý americký národní koordinátor pro bezpečnost a ochrannou infrastrukturu a proti-terorismus Richard Clarke uvažoval o takovéto možnosti, když řekl, že takováto havárie jediného vozidla „odpovídá kybernetickému útoku na auto.“ Stejně jako o srdečních záchvatech, tak i o těchto nehodách s ‚Bostonskými brzdami‘ se povídá, že je má v oblibě organizovaný zločin a zpravodajské služby, protože je tak snadné je podstrčit jako ‚nešťastnou náhodu‘.

Naše justice, policie i investigativní žurnalisté prostě nejsou schopni pochopit složité, komerčně citlivé technologie, natožpak aby posbírali dostatek důkazů k rozhodnutí, zda byly tyto katastrofy snad nehodami nebo spíše vraždami. Takže i kdyby smrt Michaela Hastingse neznamenala nic jiného, měla by hlasitě a jasně signalizovat, že se toho buď musíme chytit, nebo už jen sledovat, jak se nám naše svobody drolí.

 

Technokraté v našich školách

Čím nenápadnější technologie je, tím déle nejspíš vydrží neregulovaná, a čím mladší jsou ti, co ji testují, tím je pravděpodobnější, že ji uživatelé bez otázek akceptují jako to, co letí a je módní. Proto je třeba být zvláště bdělí ve školách a ujišťovat se, že jsou ta technologická ‚zlepšení‘ opravdu nezbytná a že ta zkušební nasazení nejsou v podstatě jen úplatky technokratů, aby si ‚strčili nohu do dveří‘.

Jednou z nejméně pochopených a téměř neregulovaných utajovaných technologií jsou čipy Radiofrekvenční identifikace (Radio Frequency Identification – RFID). To jsou nepatrné tištěné spoje fungující jako bezdrátový odpovídač používané převážně při sledování převážených nákladů, ale ve vzrůstající míře i v bezkontaktních platebních kartách. Tyto čipy jsou elektronicky aktivní roky, některé i neomezeně a odpovídají na rádiové „pingy“ vlastním malým „pingem‘ vracejícím jejich identitu a polohu.

Britská vláda používá už na školní děti skenování duhovky, rozpoznávání obličejů, otisky prstů a otisky dlaní známé souhrnným názvem jako ‚biometrie‘, což už začalo podléhat od září 2013 podle Zákona o ochraně svobod souhlasu rodičů. A tak školy, které chtějí automatizovat vstupy do systémů jídelen a knihoven, když už nemohou děti trestat, že se toho odmítají účastnit, jako tomu bývalo, teď zjišťují, že více a více žáků se rozhoduje k neúčasti.

Reuters / Luke MacGregor

Bohužel ale to, co opouští biometrika, zabírají RFID. Od roku 2010 do února 2013 dala West Cheshire College u Liverpoolu všem svým studentům visačky, aby je nosili, s čipy „odpovídajícími na 433 MHz‘. Tyto visačky nejenže studentům umožňují využívat ta zařízení, o kterých jim řekli, ale se senzory po celé škole to dovoluje učitelskému sboru a dalším sledovat studenty po celém areálu a sledovat je jako pohyblivé tečky na video-obrazovkách.

V únoru 2013 v ten samý den, kdy celonárodní noviny telefonovaly do West Cheshiru řídícímu učiteli, aby se ho na to zeptaly, stáhly Zebra a West Cheshire College visačky s RFID senzory a další zařízení okamžitě ze škol. Údajně je krátce nato poslali ke sledování ohromného stáda dobytka.

 

Skryté detektory RFID od NATO

Poplašená reakce Zebry je však méně zvláštní, když uvážíme, že ty visačky, které říkají dětem, že je mají nosit, nejsou sledovatelné jen v Zebra ve West Cheshire College, ale mohou je sledovat i ozbrojené síly. NATO má tajný systém RFID zvaný ‚In Transit Visibility Network‘ (Síť viditelnosti při tranzitu) se senzory na 433 MHz po celé Severní Americe a Západní Evropě konstruovaný tak, aby nespouštěl oči z jejich munice, tanků a dalšího zařízení, když se přemisťuje.

Ač NATO má legitimní právo mít na očích svůj inventář, nemají právo zřídit síť, která může tajně sledovat naše auta (z nichž mnohá jsou teď čipována při výrobě), naše telefony, naše kreditní karty a naše děti, které s tím nevinně celý den chodí.

Aniž by se zeptali jediného soudce, poroty, politika nebo hosta v talk show, NATO a Vojensko-průmysloví technokratičtí přátelé přetváří každou jednotlivou lidskou bytost, kterou by údajně měli chránit, na podezřelého zločince. Jejich vize je spíše než o digitální revoluci o digitální kleci. Nikdy nebyly ty chorobné noční můry tyranů tak blízko k realizaci jejich vizí.

Civilizovaný svět teď musí jak ve svých vozidlech, tak počítačích a tu technologii RFID podrobit individuálnímu a rodičovskému svolení, jako to Británie udělala s biometrií. A měli bychom raději jednat rychle, než se naše školy a naše ulice přetvoří na digitální vězení a naše děti budou vojáci voyeursky šmírovat, kamkoliv se pohnou.

Tony Gosling (Tony Gosling svůj život začal v leteckém průmyslu a vycvičen byl v BBC. Je to britský aktivista za práva k půdě, historik a investigativní rozhlasový žurnalista.)

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com