S tím, jak nad americkou ekonomikou visí hrozba zavření federální vlády, je tu příruční seznam možných účinků, s nimiž se mohou potýkat američtí občané a zbytek světa, pokud se nedosáhne dohody o pokračujícím financování. V posledním vývoji rozpočtové bitvy odmítli američtí senátní Demokraté návrhy Republikány vedené Sněmovny reprezentantů na roční odložení zdravotní reformy Obamacare výměnou za provizorní financování federální vlády i po pondělku. Ač výdajové účty byly přijaty jen do 1. října, začátek nového fiskálního roku může v USA vypadat jako čistě politická záležitost, pokud se Kongresu nepodaří schválit pro federální vládu financování, což by vážně poškodilo každodenní činnosti běžných amerických občanů, natožpak 800 000 federálních zaměstnanců, kteří, dojde-li k zavření, od úterka zůstanou doma bez platu.


Poslední zavření vlády trvalo 21 dnů od prosince 1996 do ledna 1997 a stálo administrativu amerického prezidenta Billa Clintona odhadem podle Kanceláře správy a rozpočtu Bílého domu 2 miliardy dolarů.

Prezident Obamav pondělí večer přednesl vzdorovitou řeč o zákonu o zdravotní péči.

„Důležitá součást Zákona o dostupné péči zítra nabude účinnost bez ohledu na to, co dnes Kongres rozhodne. Zákon o dostupné zdravotní péči postupuje vpřed. Jeho financování je už v chodu. To zavřít nemůžete.“

V další adresné poznámce zacílené na Republikány svazující Obamacare se zavřením vlády prezident v podstatě zákonodárce obvinil z politického vydírání.

„Nemůžete přeci vydírat výpalné za to, abyste dělali svou práci, tedy to, co byste měli tak, jako tak dělat, jen proto, že existuje nějaký zákon, který se vám nelíbí.“

1) Odpočítávání k bankrotu USA visí ve vzduchu

Zastavení operací americké vlády dovleče tuto největší ekonomiku světa blíže k bankrotu, což je cosi v americké historii bezprecedentního. Nedosáhne-li se žádné rozpočtové dohody, USA by mohly narazit na svůj „ dluhový strop“ a do 17. října by jim mohly dojít peníze. Do té doby bude mít americká vláda v ruce méně než 30 miliard dolarů v hotovosti, spočítal ministr financí Jacob Lew.