Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek kritizovalo Radu bezpečnosti OSN za to, že odmítla návrh Moskvy rozšířit seznam jednotlivců a subjektů napojených na teroristickou síť Al-Káida. Informovala o tom dnes agentura RIA Novosti. Rusko v březnu požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby na seznam přidala finského aktivistu Mikaela Storsjöa, ve Švédsku žijícího Isu Džabrailova, který se narodil v někdejším Sovětském svazu, a tureckou nevládní organizaci Imkander. Podle ruského resortu diplomacie návrh odmítla Británie, Francie a Lucembursko.


[quote align="center" color="#999999"]

„Je to nepochybně další důkaz neuspokojivé politiky dvojích standardů a manipulace v souvislosti s uplatňováním protiteroristických sankcí ze strany Rady bezpečnosti OSN,“ uvedlo ministerstvo.[/quote]

Moskva tvrdí, že poskytla dostatečné důkazy o propojení Storsjöa, Džabrailova a organizace Imkander na samozvaný Kavkazský emirát v severním Kavkaze, který vede terorista Doku Umarov.

Kavkazský emirát, který je na seznamu subjektů napojených na al-Káidu, využívá pro svá prohlášení internetový portál Kavkaz Center. Ruské úřady se již několik let marně snaží portál zrušit. Podle finských médií má server základnu právě v kanceláři Storsjöa. Džabrailov má být administrátorem portálu.