Rusko bude pomáhat Sýrii v případě zahraničního vojenského úderu. Oznámil to ruský prezident Vladimir Putin. "Jestli budeme pomáhat Sýrii? Budeme," odpověděl Putin na dotaz novinářů na páteční tiskové konferenci po skončení summitu G20. "I nyní pomáháme, dodáváme zbraně, spolupracujeme v ekonomické sféře, doufám, že budeme více spolupracovat v humanitární oblasti," dodal ruský prezident. Podle Putinova názoru, USA a další země, které zahájí vojenskou operaci proti Sýrii, se postaví mimo zákon, neboť použit sílu je možné pouze s povolením Rady bezpečnosti OSN.


Ruský prezident je přesvědčen, že situace s použitím chemických zbraní v Sýrii je provokací ozbrojenců, kteří spoléhají na vnější pomoc. Putin připomněl , že použit sílu vůči suverénnímu státu lze pouze v případě sebeobrany nebo se souhlasem Rady bezpečnosti OSN.

Představitelé Evropské unie byli jedněmi z prvních hostů summitu G20, kteří se rozhodli hovořit o syrském problému. Na jejich setkání s novináři, které shromáždili kvůli projednání otázek ekonomického programu summitu, zazněla slova o Sýrii prvně. José Manuel Barroso prohlásil, že otázka budoucnosti Damašku nemůže zanechat nikoho lhostejným:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrský konflikt je jednou z největších tragédií v dějinách lidstva. Tento týden dosáhl počet syrských uprchlíků dvou milionů. Evropská unie se domnívá, že je třeba nové politické úsilí, které by syrský konflikt vyřešilo.[/quote]

Jeho kolega Herman van Rompuy byl kategoričtější. Přímo prohlásil, že vojenské řešení syrské krize neexistuje, a že existuje pouze řešení politické:

[quote align="center" color="#999999"]

To, co se v Sýrii děje vyžaduje odvetné kroky. Avšak my v Evropské unii doufáme, že se rozhodnutím otázky zhostí OSN. My víme, že experti OSN vyšetřují poslední chemický útok a spolu s tím analyzují údaje i v dalších případech použití chemických zbraní v rámci tohoto konfliktu. A my očekáváme, že výsledek tohoto vyšetřování bude co možná nejdříve zveřejněn, a že OSN bude konat v rámci mezinárodního práva.[/quote]

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov následně pro televizní kanál RT znovu zopakoval pozici ruského vedení k syrské otázce. „Trváme na nutnosti naprostého dodržení principů mezinárodního práva, podle kterého je jediným orgánem, který má pravomoc přijímat rozhodnutí o použití síly ve vztahu k suverénnímu státu, Rada bezpečnosti OSN. Ani jedna země na světě a žádná jiná mezinárodní organizace na to nemá pravomoci“.

Zdroj:  czech.ruvr.ru