Od Itar-Tass: [quote align="center" color="#999999"] Spojené státy, Turecko, Kanada, Francie, Saúdská Arábie a Británie podporují na summitu G20 úder proti Sýrii, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Když mluvil na závěrečné tiskové konferenci, tak Putin řekl Rusko, Čína, Indie, Indonésie, Brazílie, Jižní Afrika a Itálie se staví proti vojenským akcím v Sýrii.


I generální tajemník OSN a papež František vystoupili proti použití síly proti Sýrii, řekl prezident s dodatkem, že i obyvatelstvo v těch Západních zemích je proti vojenské operaci v Sýrii.

Putin mluvil asi třicet minut s prezidentem Barackem Obamou, ale nikdo z nich nezměnil v důsledku této schůzky svůj postoj.

„Byla to výživná a plodná konverzace a odehrála se v přátelské atmosféře, avšak každý z nás po ní zůstal u svého starého postoje,“ řekl.

Putin uvedl, že i přes nesouhlas, tak on a prezident Obama vzájemně rozumí argumentům jeden druhého. „Vyslechli jsme je a zkusíme je analyzovat,“ řekl Putin.

Ruský vůdce řekl, že on a jeho americký protějšek spolu souhlasili ohledně ‚určitých možností‘ na mírové vypořádání Syrského problému. Ruský ministr zahraničí spolu s americkým ministerstvem zahraničí to brzy prodiskutují.

Naznačil, že o problému bývalého technologického analytika CIA Edwarda Snowdena, jemuž Rusko udělilo azyl, se na schůzce nediskutovalo.

Ruský prezident Vladimir Putin rovněž řekl, že s prezidentem Barackem Obamou mluvil asi třicet minut, avšak nikdo z nich nezměnil svůj postoj.

Vladimir Putin současně řekl, že Rusko Sýrii v případě vnější agrese pomůže.

„Pomůžeme Sýrii? Pomůžeme,“ řekl ruský vůdce, když připomněl, že Rusko už Sýrii pomáhalo dodávkami zbraní a ekonomickou a humanitární spoluprací včetně opatření humanitární pomoci.

V odpovědi na otázku, co kdyby se i jiná země na světě mohla teoreticky stát předmětem agrese podobné té, jíž čelí Sýrie, Putin řekl: „Nechci ani pomyslet, že by se nějaká jiná země stala předmětem nějaké vnější agrese.“

Vojenská akce proti Sýrii bude mít nesmírně strašný dopad na celkovou mezinárodní bezpečnost, zdůraznil Putin.

Řekl, že byl překvapen, když viděl, že ještě více účastníků tohoto summitu včetně vůdců Indie, Brazílie, Jihoafrické republiky a Indonésie promlouvalo proti vojenské operaci v Sýrii tak vehementně.

Putin citoval slova jihoafrického prezidenta Jacoba Zuma, který řekl, že mnohé země se cítí bez ochrany před takovýmito akcemi podnikanými silnějšími zeměmi.

„Vzhledem k podmínkám tak, jak jsou, jak byste např. Severokorejce chtěli přesvědčit, aby se vzdali svého jaderného programu,“ řekl. „Jen dnes řekněte, aby všechno odložili do depozitáře, a zítra to z něj všechno vytahají.“

Zdůraznil platnost pouze jediné metody k udržení stability – „bezpodmínečné dodržování norem mezinárodního práva.“[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com