Výroční schůze centrálních bankéřeů v Jackson Hole ve Wyomingu v uplynulém týdnu (22. – 24. srpna) sponzorovaná Federálními rezervami si u médií establishmentu vysloužila jen kolektivní zívnutí. Jelikož před tím předseda Federálních rezerv Ben Bernanke oznámil, že se nezúčastní – poprvé po 24 letech, kdy předseda Fedu tohle piklení zmeškal – tak většina mediálních reportáží význam této konference snižovala a zaměřila své spekulace na to, jak brzy by mohl Fed začít s oznámeným programem „omezování“ (tisku nových peněz) – jestli to bude v září, prosinci či v lednu, a o kolik to bude – o 10 miliard dolarů měsíčně, nebo 15 miliard dolarů či o 20 miliard? A ještě větší rozkol panoval ve spekulacích o očekávaném odchodu Bernankeho z Fedu a kdo asi bude jeho náhradou – s tím, že krátký seznam kandidátů vedou místopředsedkyně Fedu Janet Yellen a bývalý ministr financí Lawrence Summers.


Z novinářů tam nepustili žádného investigativce, jen k Fedu se lísající podlézavce

Ovšem s tím, jak se globální ekonomika potácí na hraně a zúčastnění světoví centrální bankéři spolu s jejich partnery z komerčních bank nesmírně rozšiřují svou moc a okrádají své zákazníky i daňové poplatník o biliony dolarů, tak je snadné pochopit, proč by měli uvítat rozporuplné reportáže poskytované tuctem vybraných reportérů (z Fox, Wall Street Journal, Reuters, AP, New York Times, Bloomberg, et al), které na tuto konferenci pustili.

Rozpiska těch privilegovaných podlézavců jakožto oficiálních „ mediálních účastníků“ konference Fedu:

Binyamin Appelbaum, correspondent, the New York Times
Peter Barnes, senior Washington correspondent, Fox Business Network
Steven K. Beckner, senior correspondent, Market News International
Martin Crutsinger, correspondent, the Associated Press Pedro da Costa, correspondent, Reuters
Robin B. Harding, U.S. economics editor, Financial Times
Nell Henderson, correspondent, the Wall Street Journal
Steve Liesman, senior economics reporter, CNBC
Victoria McGrane, correspondent, Dow Jones Newswires
Michael McKee, economics editor, Bloomberg TV Neil Irwin, columnist, the Washington Post
Josh Zumbrun, reporter, Bloomberg News

 

„Budou hrabat peníze všude, kde to půjde“

Avšak proslulý investor, spisovatel a komoditní magnát Jim Rogers se ozýval velice odlišně od toho tónu „nic nového se neděje, žádný strach, všechno je v pořádku“, jímž téma tajnůstkářské sleziny ve Wyomingu při konferenci na ranči postaveném počátkem minulého století Johnem D. Rockefellerem bagatelizoval hlavní mediální proud.

Podle Rogerse to poselství „je to fajn“ kamufluje fakt, že „Oni budou hrabat peníze, kde to půjde … Oni nám totiž vyberou bankovní a penzijní konta.“

Ti „oni“, o nichž referuje, jsou centrální bankéři a jejich kolegové komerční bankéři insideři jejich kruhů – spolu s národními vládami, které slouží jako výběrčí agentury bankéřů. „Tohle je poprvé v zaznamenané historii, kdy všechny banky tisknou peníze úplně souběžně. … Je to poprvé, kdy jsme měli takové znehodnocení měny, a to musí skončit velice špatně, ať říkají, co říkají,“ řekl Rogers při vzdálené videokonferenci v interview s Gregem Hunterem z USAWatchdog.com.

„Ať už budou pokračovat v tisku peněz nebo jej zastaví, a bude to globálně, tak to skončí špatně,“ pokračoval Rogers. „Banky nebudou půjčovat. Finanční trhy spadnou. Měnové trhy se dostanou do ohromných turbulencí. To nebude legrace.“ A když bude ten tisk peněz pokračovat, říká Rogers, „v určitých sektorech se dočkáte bublin, budete mít inflaci, a tak vám vyletí úrokové sazby… a to je binec, protože ten tisk peněz je umělý. To nikdy nefungovalo.“ Jelikož ekonomika zpomaluje, předpovídá Rogers, „tak budou hrabat peníze ze všeho, z čeho mohou. … Vyberou bankovní a penzijní konta,“ dospívá k závěru Rogers, když říká: „Zažívali jsme nebezpečné časy, ale to se zhorší. … Přichází to, buďte obezřetní, buďte opatrní.“

A opět ti „oni“, před nimiž Rogers varuje, že vám vyberou úsporové účty a vaše penze, i vaše 401K jsou ti samí členové globálního kartelu zlodějů – z vnitřních bankovních a vládních kruhů – které patolízalové z médií hlavního proudu vynáší jako spasitele globálního ekonomického systému.

 

Lagarde z MMF: Centrální bankéři jsou „hrdinové“ finanční krize

Podmínka k připuštění žurnalistů na tuhle vysoce ceněnou selánku Fedu vypadá, že je, aby ten dotyčný či ta dotyčná fungovali jako propagandiské Fedu, co svědomitě prodávají oficiální povídačku, že centrální bankéři se účastní ohromného heroického úsilí o „stabilizaci“ potácející se světové ekonomiky, a že si zaslouží náš ničím nezkalený vděk.

To bylo hlavní téma výkonné ředitelky Mezinárodního měnového fondu MMF Christine Lagarde, která shromážděným hodnostářům řekla:

Centrální banky byli v mnoha ohledech hrdiny globální finanční krize. V porovnání s běžnou monetární politikou byla ta nekonvenční monetární politika posledních několika let smělejší ve svých ambicích a větší co do rozsahu. Tyto výjimečné akce pomohly svět vytáhnout ven z další krystalizující Velké deprese.

„Výzvou pro dnešní generaci tvůrců politik je znovu promyslet a nově si představit to, jak uvést ekonomiky zase do chodu,“ řekla Lagarde. „Jedním z neúžasnějších aspektů tohoto byla ochota centrálních bank v pokročilých ekonomikách ‚ponořit se do samých hlubin‘ tvorby politik.“

Ovšem ještě větší úžas budila ta laxní servilita, s níž americký Kongres i další orgány národních legislativ a výkonné moci tohle zločinné uchvácení moci centrálními bankami přijali.

Jak tak Lagarde, Bernanke a tahle jejich sorta „znovu promyslela a nově si představila“ svět, tak ten je takový, v němž jsou oni zcela nezatíženi omezeními ústavností, legálností či morálností, mají naprostou svobodu ‚ponořit se do samých hlubin‘ tvorby politik a upéct si cokoliv, co si zamanou. A tak se Bernanke a jeho kolegové z Fedu prostě sami o sobě rozhodli, že začnou „vykupovat“ státní dluhopisy a hypotéky podložené papíry (MBS) tempem 85 miliard dolarů měsíčně – za padělané peníze, které tahají jen tak ze vzduchu. A spolu se svými spřaženci z globálního bankovnictví přešoupli stovky miliard a dokonce spoustu bilionů dolarů do výkupů evropských a amerických bank z dluhů.

Madame Lagarde je samozřejmě v centru probíhajícího globálního úsilí o „hypertrofii“ MMF, který se transformuje na globální Federální rezervy, ale s ještě většími pravomocemi a s naprostou absencí odpovědnosti vůči Kongresu či jakékoliv národní vládě (viz ZDE a ZDE). Jak už jsme referovali loni 23. ledna 2012, Lagarde při projevu v německém Výboru pro zahraniční vztahy volala po tom, aby hlavní členské národy vyplázly bilion dolarů do bezpečnostního „firewallu“ čili černého fondu pro MMF.

Kromě spousty činitelů Federálních rezerv a centrálních bankéřů na letošním Jackson Hole piklení se účastnil i obvyklý doplněk ekonomů z vnitřních kruhů a akademiků. Na úplný oficiální seznam účastníků se podívejte semPoznámka překladatele: V tomto úplném seznamu najdete i Miroslava Singera guvernéra České národní banky.

William F. Jasper

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  thenewamerican.com