Administrativa Donalda Trumpa se snaží zvýšit prodej energetických zdrojů do zahraničí, uvádí zpravodaj Forbesu Jude Clement. Nová americká moc má v úmyslu vést politiku namířenou na zvyšování tempa těžby a exportu energetických zdrojů, píše zpravodaj Forbesu Jude Clement. Podle něj Donald Trump slibuje zrušení federálního zákonu, aby pomohl ropnému a plynárenskému průmyslu USA.


O změně svědčí i jmenování bývalého gubernátora Texasu Ricka Perryho na místo ministra energetiky a bývalého generálního ředitele ExxonMobil Rexe Tillersona na místo ministra zahraničí. V důsledku této iniciativy mohou USA soupeřit s Ruskem o místo „největšího vývozce ropy a plynu na světě", předpokládá novinář.

V současné době Rusko představuje více jak 20 % světového vývozu zemního plynu. Kromě toho v roce 2016 Rusko předstihlo Saúdskou Arábii ve vývozu „nejdůležitějšího paliva bez nějaké pozorovatelné alternativy", ropy.

Mezitím USA k roku 2020 plánují zvýšení prodeje zkapalněného zemního plynu na 10-12 kubických stop za den, což bude 1/3 současného světového trhu. Už nyní americké společnosti vyváží LNG do 20 zemí, stále rozšiřují seznam spotřebitelů v Latinské Americe, Asii a teď i v Evropě, „v nejdůležitějším regionu" pro Moskvu.