V soudních dokumentech, které byly včera podány (čtvrtek 22.srpna, PDF), Ministerstvo spravedlnosti Spojených států (DOJ) požádalo, aby Georgi W. Bushovi, Dicku Cheneyemu, Donaldu Rumsfeldovi, Collinu Powellovi, Condoleezze Riceové a Paulu Wolfowitzovi byla udělena procedurální imunita v případě, který je obviňuje z plánování a vedení války v Iráku, čímž porušili mezinárodní zákon. Žalující Sundus Shaker Salehová, irácká svobodná matka a uprchlík žijící v Jordánsku, podala v březnu 2013 u Sanfranciského federálního soudu stížnost, že plánování a vedení války představovalo “agresivní zločin” proti Iráku, tato právní teorie byla použita při Norimberském procesu po druhé světové válce.


“DOJ tvrdí, že při plánování a vedení irácké války bývalý prezident Bush a klíčoví členové jeho administrace jednali v rámci svého zaměstnání a před žalobou jsou tak imunní.” řekl vrchní zástupce Inder Comar z Comar Law.

“Osvědčení Westfallova zákona,” které podléhá Westfallovu zákonu z roku 1998, ministru zahraničí dovoluje nahrazovat Spojené státy jako obhájce a následně udělit imunitu vládním zaměstnancům za akce provedené v rámci jejich zaměstnání.

V žalobě Salehová uvedla:

[quote align="center" color="#999999"]

– Richard Cheney, Donald Rumsfeld a Paul Wolfowitz začali válku v Iráku plánovat v roce 1998 při jejich zapojení v “Projektu pro nové americké století,” pro washingtonskou neziskovku, která zastávala svržení Saddáma Husajna.

– Když přišli k moci, tak Cheney, Rumsefls a Wolfowitz přesvědčili další Bushovy činitele, aby napadli Irák pod záminkou 11.září, aby oklamali a vyděsili americkou veřejnost a získali tak podporu války.

– A konečně, tvrdí, že Spojené státy nezískaly schválení OSN, což dělá invazi nelegální a činem neobhájitelné agrese.[/quote]

“Dobrou zprávou je, že i když jsme s certifikátem zklamaní, byli jsme na to připraveni.” řekl Comar. Nevidíme důvod, proč byl certifikát Westfallova zákona vhodný, když paní Salehová namítá, že provádění problému začalo ještě předtím, než se tito obžalovaní dostali do úřadu. Myslím, že Norimberští žalobci, zvláště americký hlavní žalobce Robert Jackskon, by byl překvapen, kdyby věděl, že plánování války k soukromým účelům a ziskům, klamání a vyděšení veřejnosti a již uvedená řádná právní autorizace představuje představují povinnosti pro amerického prezidenta a jeho kabinet v souladu se zákonem.”

Zdroj:  globalresearch.ca, Překlad:  wertyzreport.com