Kalifornská senátorka Dianne Feinstein navrhla dodatek k Zákonu o ochraně médií – k irelevantnímu zákonu ignorujícímu ochranu, kterou už poskytuje První ústavní dodatek – který by zákonnou ochranu omezil pouze na „skutečné reportéry“, nikoliv bloggery a další typy rozbíhajících se alternativních médií. Skutečným reportérem je, jak deklarovala madame Feinstein při slyšení před senátní legislativní komisí, „agent s platem“ od mediálních společností jako New York Times nebo ABC News, nikoliv nejapné operace dobrovolníků a pisálků, co za to nejsou placeni.


Feinstein vyjevila své obavy, „že současná verze zákona udílí zvláštní privilegia i lidem, kteří vůbec nejsou skutečnými reportéry, kteří nemají žádnou profesionální kvalifikaci,“ jako jsou blogeři a občanští žurnalisté.

Minulý týden si dělal starosti senátor Charles Schumer, demokrat z New Yorku, že Zákon o ochraně, pokud by prošel, by byl využíván k ochraně vynašečů a dalších, kteří slídí po vládní korupci.

„Svět se změnil. Jsme v tomto zákoně velice pečliví, abychom rozlišovali mezi žurnalismem a těmi, kteří by se neměli ochraňovat, jako WikiLeaks a takoví, a zajistili jsme to,“ řekl Schumer. „Existují ale lidé, kteří píší a dělají skutečný žurnalismus jinými způsoby, než jak jsme zvyklí. Ti by z tohoto zákona neměli být vylučováni.“

Tento zákon procházející Kongresem by vyžadoval, aby ministerstvo spravedlnosti reportéry upozornilo, že se je rozhodlo monitorovat. Tento zákon by činitelům ministerstva spravedlnosti dovolil toto upozornění pozdržet po 45 dnů. Navíc by ministerstvu dovolil požádat o dalších 45 dnů prodloužení.

V květnu vyšlo najevo, že ministerstvo spravedlnosti se ilegálně zmocnilo telefonních záznamů žurnalistů Associated Press za období více než dva měsíce. Obamovo ministerstvo spravedlnosti před tím, než narušilo důvěrnost žurnalismu, neprovedlo upozornění ani soudem vydaný příkaz.

V reakci na kritiku ilegálního dohledu žurnalistů šéf ministerstva spravedlnosti Eric Holder v červenci přednesl změnu předpisů. Tyto změny budou vyžadovat, aby žurnalisté zapojení do „běžných aktivit sběru zpráv“ nemohli být v souvislosti s jejich vlastní investigativní prací sledováni, pokud není dotyčný žurnalista předmětem trestního vyšetřování.

Kurt Nimmo

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com