Největší vojenské cvičení od studené války zvýšilo napětí. Největší ruské vojenské cvičení od studené války bylo simulovanou reakci na „hypotetický útok japonských a amerických sil,“ tvrdí Konstantin Sivkov, penzionovaný důstojník ruského vojenského generálního štábu. Válečné hry, do nichž se zapojilo 130 bojových letounů, 70 lodí, 5 000 tanků, 160 000 vojáků a 320 tun vybavení se odehrály na ruském Dálném východě u hranic s Čínou. Cvičení bylo výsledkem „náhlého rozkazu“ vydaného v pátek Vladimirem Putinem, který ruským vojskům nařídil, aby během kratičkého časového rámce vstoupila do plné „bojové pohotovosti“.


„Záměrem sachalinské části těchto manévrů byla simulace reakce na hypotetický útok japonských a amerických sil,“ řekl BBC News Konstantit Sivkov.

Skutečnost, že tohle cvičení se zaměřovalo proti Japonsku je zajímavá vzhledem k tomu, že japonské síly protivzdušné obrany byly nuceny improvizovaně zvednout své tryskáče, aby se vázaly na pohyby dvou ruských medvědích bombardérů, které v pondělí letěly těsně u japonského vzdušného prostoru a nad spornými Kurilskými ostrovy.

Ač Rusko popřelo, že by toto cvičení bylo zaměřeno i proti Číně, nezávislý v Moskvě sídlící vojenský analytik Alexander Charamčichin řekl, že „ta pozemní část cvičení je zaměřena na Čínu, zatímco námořní a ostrovní část se zaměřuje na Japonsko.“

Vladimir Putin, který osobně toto cvičení sledoval, řekl, že byl hrdý na výsledek, a že toto cvičení ukázalo „vysokou míru“ připravenosti k boji.

Náhlost rozkazu, že dojde k tomuto cvičení navíc se skutečností, že to představuje největší takovéto válečné hry od sovětských časů, si vysloužila relativně malou pozornost tisku, uvážíme-li bezprecedentní povahu tohoto cvičení.

S tím jako jsou USA a Rusko po izraelském bombardování ruských zbraňových dodávek z počátku tohoto měsíce na pokraji zástupné války v Sýrii, začalo napětí mezi těmito dvěma supervelmocemi zase jednou vřít. Americká podpora džihádistickým rebelům rozzuřila Rusko, které pevně podporuje Assadovu vládu a vsadilo ohromnou geopolitickou sázku, aby zabránilo jejímu zhroucení.

Tyto válečné hry proběhly uprostřed budování ruských vojsk, které se v posledních letech zrychlilo.

Zatímco americký vojenský rozpočet v roce 2013 poklesl o 15%, očekává se, že ruské vojenské výdaje v následujících dvou letech vyletí o skoro 60%.

Letos v květnu apeloval ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv na národní obranný průmysl, aby poskytl „výzbroj na úrovni doby nadřazenou jejím Západním analogům.“

Rusko v současnosti rozběhlo největší budování svých vojsk od studené války, k čemuž patří i rozvoj nových protiraketových radarů v jižním Rusku konstruovaných proti střelám vystřelovaným z Evropy, jakožto součást manévrů, které představují „pro Spojené státy a spojence v NATO strategickou hrozbu,“ jak tvrdí američtí vojenští činitelé.

Rusko rovněž pracuje na nové generaci jaderných mezikontinentálních balistických střel zvaných Yars-M, o nichž „ruští činitelé říkají, že budou schopny proniknout přes americkou protiraketovou obranu.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com