Egyptské zdravotnictví ohlásilo, že zabito bylo 29 protestujících z Muslimského bratrstva a 650 zraněných – ne více než 100 mrtvých a 4 000 zraněných, jak tvrdilo Bratrstvo, že vzniklo z ostré palby, o níž říkalo, že byla v sobotu ráno 27. července zaměřena proti jejich příznivcům u mešity Rabaa al-Adawiya v Nasser City. Před tím ministr vnitra Mohammed Ibrahim volal po ukončení třítýdenního sezení u této mešity domáhajícího se reinstalace svrženého presidenta Mohameda Mursího a po obnovení pořádku v ulicích Káhiry po dvou masivních soupeřících demonstracích z páteční noci. Vojska tvrdí, že miliony demonstrovaly podporu armádě na náměstí Tahrir. V Eilatu bylo slyšet exploze z bojů na Sinaji.


V pátek v noci DEBKAfile hlásila: V pátek 26. července Káhirské ulice a náměstí zaplnily statisíce demonstrantů v soupeřících shromážděních krátce poté, co byl svržený president Mohamed Mursí formálně obviněn a na 15 dnů zadržen. Náměstí Tahrir bylo zaplněno davy reagujícími na apel ministra obrany generála Abdel Fattah El-Sisiho, aby dostal mandát k podpoře boje vojsk s „teroristy“. Další ohromný dav, tentokrát přívrženců Mursího, zaplnil ulice kolem mešity Rabaa al-Adawiya v Nasser City.

Provojenští demonstranti místo aby zaměřili svou zlobu proti svrženému Muslimskému bratrstvu, řvali „Bye Bye America!“ zatímco ohromné transparenty, jimiž mávali nad hlavami, zobrazovaly trio generála El-Sisiho, Vladimira Putina a Gemal Abdel Nassera, který Egyptu vládl v 60. letech v úzkém spojenectví se Sovětským svazem. Jejich soupeři v jiné části Káhiry skandovali „Pryč se Sisim! Presidentem je Mursí! Táhni, armádo!“ V Alexandrii bylo ve srážkách mezi přívrženci a oponenty Muslimského bratrstva zabito pět lidí.

Anti-americké transparenty nesly poselství: Nezáleží na tom, jestli president Barack Obama odmítne Egyptskému lidu americkou podporu, protože vojáci i tak vystoupí proti Muslimskému bratrstvu, Káhira si už zvolila Moskvu.

V pátek ráno se na sociálních sítích včetně Facebooku začaly objevovat zprávy ze zdrojů blízkých Putinovi, že Moskva uvažuje o dodávkách pokročilých stíhacích bombardérů Egyptu, aby nahradily letouny F-16, jejichž dodávku Obama ve středu 24. července suspendoval. To bylo gesto, aby ukázal nelibost amerického prezidenta nad tím, že generál El-Sisi odmítl požadavky na propuštění svrženého presidenta a na integrování Muslimského bratrstva do přechodné vlády.

Vojska dala v pátek Muslimskému bratrstvu ultimátum, aby novou situaci schválilo. Bratrstvo, jehož přívrženci vydrželi sedět v Nasser City už 20 dnů, na to nereagovalo.

Vojáci podle toho utáhli šrouby o jeden závit.

Káhirský vyšetřující soudce v pátek nařídil zadržení svrženého presidenta Mursího na 15 dnů a přidal k vyšetřování obvinění ze spiknutí s palestinským Hamasem na zosnování útěků z vězení při revoluci 2011 a ze spřažení s Hamasem při zabíjení policistů a vojáků.

Od puče je držen na neznámém místě. Za tato obvinění by potenciálně mohl dostat trest smrti.

To se vztahuje k útoku ozbrojených mužů, kteří 5. srpna 2012 zabili 16 egyptských pohraničních policistů v jejich táboře v severozápadním Sinaji u Rafahu. Obžaloba tvrdí, že má důkazy, že přepad byl zosnován Mursím a Muslimským bratrstvem, aby vylíčil Egyptské ozbrojené síly jako postradatelné síly. Tento útok rozpoutal současné salafistické povstání proti egyptským vojenským a policejním cílům na Sinaji.

Další obvinění má vztah k přepadu vězení Wadi Natroun v závěru roku 2011 při povstání proti Hosni Mubarakovi, které vydobylo cestu ven z vězení tisícům vězňů včetně Mursího a dalších vůdců Muslimského bratrstva.

Podle zpravodajských zdrojů DEBKAfile bylo tohle vydobytí z vězení provedeno speciálními sítěmi Hizballáhu a Hamasu, které byly zřízeny ve městech patřících ke Káhiře a kolem Suezského kanálu za účelem subverze a terorismu. Radikální Hamas je výhonkem a spojencem egyptského Muslimského bratrstva, a ten je teď pevně v hledáčku vojenského režimu jako nepřátelská síla.

Tohle vojenské převzetí moci z 3. července nabývá aspektů neo-Nasserovské revoluce. Mnozí Egypťané se začínají obracet k Moskvě jako k prvořadému spojenci své země místo Washingtonu. Všimli si, že Putin se ukázal být nepřítelem Muslimského bratrstva zrovna tak v Sýrii jako v Egyptě.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: debka.com