Když jsme bitvu o Ramadi kontrolovali naposledy, tak měly už irácké síly skoro osvobozené toto město, které padlo do rukou ISIS v květnu po tom, co ministr obrany Ash Carter prohlásil za projev pozoruhodné zbabělosti US vycvičené Irácké pravidelné armády. Toto město asi 60 mil (96 km) od Bagdádu je klíčové jak strategicky, tak psychologicky. Je to jasné „srdce“ irácké sunnitské komunity a na jeho osvobození se bude pohlížet jako do jisté míry na něco na způsob předpremiéry plánované operace v Mosulu, který padl ISIS do rukou před 18 měsíci.


„V nadcházejících dnech bude oznámena dobrá zpráva o úplném osvobození Ramadi,“ řekl tento týden náčelník štábu armády generálporučík Othman al-Ghanemi.

Teď už to vypadá, že ISIS v tomto městě stojí na poslední noze. Podle četných zdrojů je asi 100 „skalních“ militantů zakopaných v bývalém vládním komplexu. Vše, co stojí mezi Iráckou armádou a touto budovou jsou jednak série minových polí (vzpomeňte, že ISIS po celém městě zřídila sítě těchto zařízení v marné snaze zastavit postup armády), pak taky palba snajprů.

„CTS vyčistily čtvrť Hoz v centru Ramadi už úplně a postoupily k vládnímu komplexu,“ uvedla v sobotu irácká protiteroristická služba. „Plánoval se vstup do Hozu z Dhubbatu, ale kvůli minám CTS změnila linii a přichází od břehu řeky.“

„Naše vojska teď postupují ke svým cílům, mají ale zpoždění, protože ti zločinci všechno podminovali,“ řekl velitel Speciálních operací Sami al-Aridhi.

Zde je mapa od AFP, která líčí současnou situaci v poli:

Jen za pátek byli zabiti tři iráčtí vojáci a až dva tucty bojovníků ISIS. Vojáci říkají, že za posledních 24 hodin bylo „zničeno“ 23 minových nástrah a dva sebevražední bomboví útočníci. Postup rovněž brzdí i civilisté, o kterých AFP říká, že jsou využíváni jako štíty: „Postup vládních sil rovněž brzdí možná přítomnost tuctů rodin uvízlých v bojové zóně a využívaných IS jako lidské štíty.“

„Civilisté, kteří zůstali uvězněni v Ramadi, představují jak pro Irácká vojska, tak pro jejich US leteckou podporu hrozný problém,“ dodává WSJ. „Mezi pronikajícími iráckými vojáky a bojovníky Islamistického státu zůstává uvízlých nejméně 120 rodin ve východních předměstích Sejariya a Sofiya, řekl mluvčí irácké společnosti Červeného půlměsíce Mohamed al-Khozaee.

„Většina zbývajících civilistů v IS drženém centrálním okrsku si našla útočiště v městské nemocnici, o níž vědí, že na ni armáda nezaútočí,“ uvádí Reuters s dodatkem, že ač „protiteroristické síly jsou od vládního komplexu 800 metrů,“ tak irácká vojska „odmítla poskytnout nějaký časový rámec pro konečný úder k rozbití militantů. „Prioritou této kampaně je vyhnout se obětem mezi civilisty a vojáky bez ohledu na to, jak dlouho to potrvá,“ řekl mluvčí.

Otázkou, kterou jsme vznášeli při mnoha příležitostech je, co se stane „dále“. Je tomu tak, že Bagdád záměrně z těchto bojů vyloučil děsivé íránské šiítské milice ve snaze vyhnout se zažehnutí sektářsky motivovaného odporu mezi místními sunnity. Ale sunnitské kmeny, od kterých se očekává, že budou toto město držet, až bude zabráno, jsou nedostatečně vycvičeny a špatně vybaveny, aby toto území udržely, dojde-li k protiútoku. Člověka by tedy mohlo zajímat, jak dlouho to město vydrží „osvobozeno“.

Další je každopádně Mosul. Čili jak říká Abadi: „Osvobození Mosulu bude dosaženo spoluprací a jednotou všech Iráčanů po vítězství v Ramadi,“ řekl tento víkend premiér.

Ta bitva bude rozhodující. „Bojovníci Islamistického státu měli přes rok a půl od útoku na toto město loni v létě na to, aby se v Mosulu zabydleli,“ píše WSJ s dodatkem, že „si vybudovali obranu včetně zaminování a dost možná i tunelů, což je taktika využívané i v jiných městech znovu vybojovaných od této skupiny, zatímco vládnou nad statisíci civilistů využívaných jako živé štíty.“

Pokud bude zpět dobyt Mosul, tak ISIS ve všech ohledech přijde o polovinu svého „kalifátu“ a US přijdou o svou záminku k operacím v Iráku.

Těžko to ale bude tak jednoduché. Jak tento měsíc napsal Thomas Ricks, US voják, který v tomto městě bojoval: „Ozývá se spousta povyku o ‚znovudobytí‘ Mosulu, ale podle mého nikoliv na generálského, nýbrž na taktické úrovni postaveného názoru se útok na tohle místo zvrhne na desetileté obléhání, možná i delší.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]