Už roky jsme poukazovali, že ten Ropný zlom – Peak Oil – je dominantním sociálním tématem memu o nedostatku využívaným těmi u moci k posílení amerického petrodolaru a k obecné kontrole ekonomických a sociopolitických prvků společnosti. A teď přes různé novinové zprávy včetně zmínky na MarketWatch přichází sdělení, že jeden z hlavních internetových proponentů mýtu o Peak Oil – The Oil Drum – už zavírá krám. Takhle to popisuje MarketWatch:


[quote align="center" color="#999999"]

… Webová stránka vytvořená a navštěvovaná obhájci „peak oilu“ se zavírá po osmi letech provozu 31. července. Tato stránka bude nadále udržována jako úložiště starých článků, ale už nebude nabízet nové, tvrdí sdělení této stránky z 3. července.

K tomuto rozhodnutí došlo díky „vzácnosti nového obsahu způsobeného úbytkem počtu přispěvatelů“ a náklady na vedení stránky, říká sdělení. K tomuto sdělení se nashromáždilo více než 700 komentářů čtenářů rmoutících se z virtuální smrti této stránky. Komentáře navrhují tlačítko „přispějte“ a další nápady na sběr peněz.

Se zprávami o rekordy lámající severoamerické produkci ropy a plynu, co vypadají, že chodí každý den, se možná stává příliš těžkým udržovat stránku věnovanou tvrzení, že světová produkce ropy je někde u svého zenitu … Kritici škodolibě poukazovali, že tato teorie nebere v úvahu technologické pokroky, zatímco obhájci řeční o tom, že poptávka po robě nevyhnutelně předběhne nabídku, což povede k vyšším cenám ropy a k nedostatku. [/quote]

Počítejte nás mezi kritiky.

Po skoro desetiletí jsme identifikovali a odhalovali ty zhoubné memy o nedostatku usilující o vystrašení středních tříd, aby se vzdaly moci a bohatství ve prospěch globalistických podniků jako Spojené národy, Mezinárodní měnový fond, Světová banka atd. Peak Oil měl mezi těmito memy zvláště vysoký profil, nejspíš proto, že patřil mezi ty nejužitečnější.

Když chtěli muži v americké vládě a ve Federálních rezervách zaplašit zlatý standard, využili konceptu Peak Oilu, aby ospravedlnili petrodolar. Lidé byli vedeni k víře, že ohromné ropné rezervy jsou pouze na Středním východě a pak tu byly různé ty zelené manipulace, které ztěžovaly dostat se k ropě všude na Západě. Saúdové souhlasili, že budou za ropu požadovat dolary, a ten zbytek už je historie. Svět si musel střádat dolárky, a tak se dolar stal „rezervní měnou“.

Teď se ale hra mění. Ropa a plyn z břidlic – vytěžená frackingem – náhle objasnila, že máme daleko k tomu, abychom trpěli nedostatkem ropy, a svět se koupe v energii.

Zde je výňatek z dalšího nedávného článku na MarketWatch:

[quote align="center" color="#999999"]

Svět už používá méně ropy od OPEC, což je vedeno nárůstem dodávek z USA a z Kanady… Svět bude příští rok spotřebovávat méně od Organizace zemí vyvážejících ropu, i když tento kartel zvýšil svoji předpověď růstu poptávky na rok 2014 na nejvyšší hodnotu od roku 2010.

Očekává se, že poptávka po ropě od OPEC spadne v průměru o 300 000 barelů denně na 29,6 milionu barelů denně, řekl OPEC ve středu ve své měsíční zprávě. Tato zpráva je letos první, co provádí předpovědi pro rok 2014. Letošní poptávka po ropě od OPEC se předpovídá na 29,9 milionů barelů denně, což je oproti předchozí zprávě téměř beze změny a je to pokles o 400 000 oproti roku 2012.

Dodávky ze zemí mimo OPEC podle očekávání v roce 2014 vzrostou o 1,1 milionu barelů s tím, jak tento růst vedou USA a Kanada následovaná Latinskou Amerikou a zeměmi bývalého Sovětského svazu. [/quote]

Napadlo tě někdy, milý čtenáři, že jednoho dne se dočteš, že „USA a Kanada vedou růst dodávek ropy?“ Možná jsi to prožíval jako ty miliony – snad miliardy – jiných, co si myslely, že ropa a plyn jsou vzácné komodity převážně umístěné na Středním východě.

To, co je na frackingu pozoruhodné, je to, že tato technologie tu byla už desítky let. Ve skutečnosti na tomto procesu nevypadá nic tak moc nového, kromě jeho nasazení. A to nás vedlo k údivu, proč bylo právě teď použito této technologie ke zdrcení Peak Oilu. Naším závěrem, který jsme nabízeli už v několika článcích, je to, že petrodolar sám je účelově destabilizován.

Aby se globalizovala měna, je zapotřebí oslabit dolar. Je snad náhodou, že země BRIC a jejich měny rostly rychleji, zatímco dolar a euro slábly? Nebo tohle jejich klopýtnutí přivodilo zlato?

Možná ano, možná se opravdu chystají různé měny, aby vytvořily globalizovanější měnový koš. Tohle bylo snem globalistů už od návrhů Johna Maynarda Keynese na světovou měnu někdy před 50 lety.

Takovéto myšlenky lze snadno ignorovat, protože ty naznačují, že existují nesmírné monetární manipulace a koordinace na samém vrcholku Západních společností. Ale anglo-americká osa mi pořád připadá, že je pevně v sedle, a to i hlavní nástroj těchto manipulací úplně stejně, jako byl v minulosti.

To, co mě fascinuje, je způsob, jakým se zprávy mainstreamových médií potichoučku stáhly z referování o éře nedostatku energie na reportáže o éře dostatku energie. Po půl století jsme byli vystaveni vehementnímu tlačení rychlého poklesu dodávek ropy a plynu do naší hlavy. A teď, když se mají věci jinak, média mainstreamu o těchto fundamentálních změnách referují, jako by nebyly ani pozoruhodné ani ničím zvláštní.

Ta expanze dodávek ropy a plynu je ohromná zvěst. Za předpokladu, že to tak bude fakt (a neukáže se to zase jedním z dalších pro globalisty tak příznačných gambitů či to nevykolejí děsy ekologistů), tak to bude mít hluboký dopad na společnosti po celém světě a dokonce i na samotné peníze, kterých používají.

Jako všechno, co je kriticky důležité, tak i tyhle změny se odehrávají, aniž by se jim dostalo té míry referencí, jakou byste si mohli myslet, že by si zasluhovaly.

Na tomto příběhu je toho daleko více, než nakolik se o něm v současnosti referuje. My u toho ale zůstaneme. Důsledky pro investice jsou ohromné.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com