Přes 60 000 Američanek se ve 20. století stalo obětí státem nařízené sterilizace. Poté, co se v 18 letech vdala, snažila se Elaine Riddicková zoufale založit rodinu. Až po padesátce však tato žena ze Severní Karoliny zjistila, že ji lékaři sterilizovali, když byla v pubertě. Riddicková byla ve 13 letech znásilněna. Říká, že když se probudila na nemocničním lůžku po porodu provedeném císařským řezem, lékaři jí neřekli, že ji na příkaz státu Severní Karolína sterilizovali.


„Tvrdili mi, že jsem slabomyslná a promiskuitní,“ řekla Riddicková reportérům CBS News.

„Vždycky jsem se o sebe uměla postarat – a nikdy jsem nebyla promiskuitní.“

V roce 2007 navštívila Riddicková kvůli dlouhodobým zdravotním problémům lékaře. „Pořád jsem byla nemocná. Trpěla jsem hemoragií… neustále jsem omdlévala,“ uvedla.

Když byla poslána k jinému lékaři, řekl jí totéž, co ten první: že ji zmrzačili.

Celých 40 let netušila, že ji doktoři sterilizovali poté, co porodila své jediné dítě. Její negramotná babička podepsala papíry umožňující zákrok písmenem „x“.

Program státem nařízených sterilizací byl v Americe mnohem rozšířenější, než by si většina lidí myslela – zvláště když některé z obětí, jako je Riddicková, o tom vůbec nevěděly. Více než 60 000 žen bylo od 20. do 70. let sterilizováno v rámci úsilí o snížení nákladů na sociální péči. Jen v Severní Karolíně bylo během 50 let provedeno přes 7000 sterilizací.

Severní Karolína dnes zvažuje, jak oběti těchto zákroků odškodnit, ačkoli zákon umožňující sterilizace byl sepsán tak, aby státu zajistil imunitu vůči soudním verdiktům. Pokud stát realizuje návrh na vyplacení 20 000 dolarů každé z obětí, bude ho to stát přes 70 milionů. Původně se přitom uvažovalo o vyplacení 50 000 dolarů každé oběti – což by představovalo méně než 1 procento státního rozpočtu – dnes je však tato částka více než o polovinu nižší.

„Vždycky když zazní nějaká suma, zdá se být příliš nízká,“ řekla Karen Becková časopisu Time. Dvě její příbuzné byly sterilizovány ve 30. letech. Becková uvedla, že její prateta byla podrobena tomuto zákroku poté, co jí řekli, že jí musí odstranit slepé střevo. Místo toho jí ale podvázali vejcovody.

Nikdo ze zákonodárců v ostatních 31 státech, jež uplatnily pogram sterilizací, dosud o podobných iniciativách veřejně nepromluvil.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: rt.com