Ve čtvrtek Guardian vydal novou zprávu založenou na přísně tajných složkách poskytnutých Edwardem Snowdenem. Ta říká, že Microsoft úzce kolaboroval s americkými zpravodajskými službami, aby jim umožnil špehovat e-maily svých uživatelů, soubory v cloudech a konverzaci přes Skype. Microsoft tuto zprávu popírá a říká, že poskytl data svých uživatelů jedině v reakci na řádný soudní proces a že „neposkytoval vládě skrytý či přímý přístup ke SkyDrive, Outlook.com, Skype či k jakémukoliv produktu Microsoft.“


Je zajímavé, že to bylo tento týden už podruhé, kdy Microsoft veřejně popřel, že by byl součástí vládního programu PRISM. Během sezení ptej-se-mě-na-cokoliv (AMA) na Reddit tým , který vytváří OneNote (odpověď Microsoftu na Evernote) odrážel určité otázky ohledně špehování NSA.

„Dokud to nebylo ohlášeno v tisku, Microsoft nikdy o PRISM neslyšel a ‚nepřipojil‘ se k němu či čemukoliv takovéhoto druhu,“ řekl tým OneNote.

Zde je plné prohlášení Microsoftu vydané ve čtvrtek.

„My máme jasné principy, které vedou reakce celé naší společnosti na vládní požadavky o uživatelské informace, jak ohledně záležitostí prosazování zákona, tak národní bezpečnosti.

Zaprvé, přistupujeme ke svým závazkům k našim zákazníkům a k dodržování platného zákona velice vážně, takže zákaznická data poskytujeme pouze v reakci na soudní proces. Zadruhé, náš právní tým velice bedlivě přezkoumává všechny požadavky a zamítneme je, pokud si myslíme, že nejsou platné. Zatřetí, vyhovíme pokaždé pouze na příkaz ohledně specifických účtů či identifikátorů a nereagovali bychom na takové skryté objednávky, o nichž se během několika posledních týdnů diskutovalo v tisku, jak jasně ilustrují objemné dokumenty z našich posledních odhalení. Aby bylo jasné, Microsoft žádné vládě neposkytuje skrytý či přímý přístup ke SkyDrive, Outlook.com, Skype či k jakémukoliv produktu Microsoftu.

Nakonec, když upgradujeme či aktualizujeme právní závazky k produktům, tak to může za určitých okolností vyžadovat, abychom si udrželi schopnost poskytnout informace k reakci na požadavky prosazovatelů zákona či národní bezpečnosti. Toto jsou aspekty této debaty, o nichž bychom měli rádi možnost diskutovat daleko volněji. Proto jsme prosazovali vyšší transparentnost, která by každému v debatě o těchto důležitých otázkách pomohla.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: businessinsider.com