Bývalý příslušník CIA USA Edward Snowden požádal o politický azyl v Rusku. Takový je výsledek setkání odhalitele amerických tajných služeb v moskevském letišti Šeremeťjevo s ruskými právníky a ochránci lidských práv, který je možné považovat za očekávanou senzaci. Jako odpověď na žádost bývalého příslušníka CIA tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že podmínky zůstávají stejné: ukončení činnosti namířené proti zájmům USA a poškozující vzájemné vztahy obou zemí. 12. července Snowden s touto podmínkou potvrdil svůj souhlas.


Svoji verzi událostí v rozhovoru pro Hlas Ruska vyjádřil politolog Sergej Michejev:

[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že se jednoduše bojí. Po incidentu s letadlem bolivijského prezidenta do Latinské Ameriky nemusí vůbec doletět. Proto také žádá dočasný azyl v Rusku. Soudě podle všeho, o občanství nežádá, ale určitý status uprchlíka a dočasný azyl potřebuje. Jednoduše už ho unavilo žít v tranzitní zóně letiště Šeremeťjevo.[/quote]

Předseda Státní dumy Sergej Naryškin prohlásil, že Rusko musí poskytnout Edwardu Snowdenovi politický nebo dočasný azyl, protože mu hrozí taková míra potrestání, jako je trest smrti. Následně členka Veřejné komory RF Olga Kostina prohlásila, že ochránci lidských práv hodlají připravit žádost na podporu Snowdenovy žádosti o politický azyl, která bude adresována přímo ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.

Vedoucí ruského oddělení mezinárodní lidsko-právní organizace Amnesty International Sergej Nikitin nevidí důvod, proč by měl být bývalý zaměstnanec CIA pronásledován a vydáván. Navíc, podle Nikitinova názoru, Snowden by neměl být do USA vydán i proto, že mu tam hrozí mučení. V současné době je chráněn 14. článkem Mezinárodní deklarace lidských práv jako osoba, která žádá o politický azyl. V souvislosti s tím nemůže být vydán do vlasti, o což USA ani nepožádaly.

Známý advokát, profesor Janis Jukša se domnívá, že Snowden velmi potřebuje pomoc ze strany Ruska, nebo jakéhokoliv jiného civilizovaného státu.:

[quote align="center" color="#999999"]

Pokud ruský stát rozhodne kladně, bude to záviset na mnoha různých aspektech. Obecně se domnívám, že jakýkoliv stát, který se považuje za demokratický a vůbec světové společenství jako celek, by měly Snowdenovi pomoci.[/quote]

Mimochodem, někteří účastníci setkání k jeho výsledkům zaujali postoj z poněkud praktičtějšího pohledu. Zmocněnec pro lidská práva Vladimír Lukin prohlásil, že Snowden potřebuje ochranu, ale bude lepší, když mu status uprchlíka neposkytne Rusko, ale mezinárodní organizace. Podle názoru ombudsmana, existují kromě lidsko-právních, i politické zájmy. Z tohoto pohledu se bojí zhoršení americko-ruských vztahů, pokud by Rusko Snowdenovi azyl skutečně poskytlo.

Zdroj:  czech.ruvr.ru