Ač to těžko přichází jako novinka pro někoho, kdo umí číst z kávové sedliny, už od doby, kdy Snowdenovo letedlo z Hong Kongu přistálo v Moskvě, tak rudě se blýskající titulky, že vynašeč z NSA právě požádal o sousedství s Depardieuem, už eskalovalo tu ohromnou americko zahraničně politickou pomatenost, která začala před měsícem s odhaleními špehování NSA, a která se mezi tím rozvinula do ohromného skandálu zahrnujícího Evropu, Rusko, Čínu, Hong Kong a téměř všechny další země (ani nemluvě o občanech USA), že americká vláda je špehuje.


A s tím, jak Putin v reakci na Obamovy požadavky říká, že není šance, že by Snowdena vrátili do USA, se náhle mocenská rovnováha přesunuje ve prospěch Ruska (což je až dosud téměř jisté, a ví vše, co Snowden dělá).

Míč je teď na Putinově hřišti. Právě tam, kde ho má rád.

  • SNOWDEN ŽÁDÁ O RUSKÝ POLITICKÝ AZYL: IMIGRAČNÍ ÚŘEDNÍK
  • SNOWDENOVA ŽÁDOST O AZYL BYLA DORUČENA VČERA: RUSKÝ ÚŘEDNÍK

Od AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Zpravodajská agentura Interfax říká, že ruský konzulární úředník potvrdil, že únikář z Národně bezpečnostní agentury Edward Snowden požádal v Rusku o politický azyl.

Interfax citovala Kima Ševčenka, úředníka ve službě konzulární kanceláře ruského ministerstva zahraničí na moskevském letišti Šeremetěvo, který říká, že Snowdenova zástupkyně Sarah Harrison v neděli doručila jeho žádost.

Snowden uvízl v právní pasti v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremetěvo od svého příletu z Hong Kongu 23. června. USA anulovaly jeho pas a Ekvádor, kde doufal, že dostane azyl, se k poskytnutí útočiště pro něj stavěl ostýchavě.

Ruský prezident Vladimir Putin říká, že Snowden bude muset zastavit uvolňování amerického tajemství, pokud chce v Rusku dostat azyl, ale dodává, že Snowden nemá žádné plány, že by toho nechal.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com