Libanon se touží vyhnout opakování sektářské noční můry, která tuto zemi uvrhla do 15-leté občanské války. Jizvy po ní jsou stále vidět, a to ne jen fyzicky, ale i politicky. Teď je připraveno jeviště pro možnou reprízu, pokud nepřeváží chladné hlavy… Teď činitelé Libanonské armády varují před spiknutím, co má tuto zemi zavléct do konfliktu probíhajícího v sousední Sýrii s tím, že nejspíš místem zážehu takovéhoto požáru má být severo-libanonské město Tripoli. Ty síly mimo Libanon dobře vědí, kde jsou v Libanonu politické a sociální třecí plochy, a vytáhnou všechny zarážky, aby těchto rozkolů zneužily za účelem dotlačení syrské situace zas o kus dál za hranici destabilizace. Politické linie jsou uvnitř Libanonu už nakreslené…


Uvnitř Libanonu vůdce parlamentního bloku Budoucnost poslanec Fouad Siniora apeloval na Hizballáh, aby stáhl své bojovníky ze Sýrie, s prohlášením, že pomoc Asadově vládě v Sýrii je „hanebná“, a rovněž volal po tom, aby byl Hizballáh vyloučen z jakékoliv budoucí vlády. Na druhou stranu libanonský ministr zahraničí Adnan Mansour se objevil na straně Hizballáhu.

Libanonský president Michel Sleiman je za scénou pod tlakem US presidenta Baracka Obamy, který tento týden odsoudil „aktivní a rostoucí roli této šiítské organizace v Sýrii“ v telefonickém rozhovoru se Sleimanem.

„Tito dva vůdci se shodli, že všechny strany by měly respektovat libanonskou politiku neangažovanosti v Syrském konfliktu a vyhnout se akcím, které zavedou Libanonský lid do tohoto konfliktu,“ uvádí prohlášení Bílého domu.

Bývalý libanonský premiér Saad Hariri (který má silnou základnu podporu sunnitů v Libanonu) také přišel s útokem na Hizballáh za intervenci v Sýrii. „Tato strana posílá stovky Libanonců, aby bojovali spolu s režimními silami a účastnili se nájezdů na syrské vesnice a města v operacích tak odporných, jako byly izraelské vpády do vesnic na Jihu Libanonu a invaze sil syrského režimu do Libanonu v 70. letech.“

Tyhle poslední tahy z mnoha směrů jak ze zahraničí, tak uvnitř Libanonu proti Hizballáhu se v posledních několika týdnech zhmotňují, což silně naznačuje, že za scénou se režíruje nějaká větší konfrontace. Soudě podle ekonomického a politického zápasu, s nímž se potýká libanonská vláda, je tu pro světové mocnosti a pro Izrael ideální situace, aby se před zdejšími politickými frakcemi hrálo jak s pobídkami – tak s hrozbami za účelem pro Západ žádoucího výstupu v Sýrii i jinde. Jsou libanonští vůdci dostatečně silní, aby takovému tlaku odolávali? Čas ukáže.

Pokud probíhá nějaká geopolitická hra za zavřenými dveřmi v OSN a u Západních vlád, tak se točí kolem politické a vojenské izolace organizace Hizballáh v Libanonu. Minulý měsíc jsme spatřili jeho bojovníky ve střetech se zahraniční islamistickou povstaleckou opozicí v Sýrii s odůvodněním, že mají zájem na ochraně šiítské komunity v Sýrii před útoky takririjských frakcí podporovaných Izraelem, Velkou Británií, Francií, Tureckem a Spojenými Státy. Tento moment, ač ho globální mocnosti, jejich média i jejich prozápadní rivalové uvnitř Libanonu tehdy převážně ignorovali, poukazoval na to, že se tu hraje hra daleko přesahující hranice Sýrie a Libanonu.

[quote align="center" color="#999999"]

Misbah al-Ali, Antoine Amrieh, The Daily Star

V pátek Libanonská armáda varovala před spiknutím zatáhnout Libanon do 2-leté války v Sýrii, jelikož se obnovily potyčky mezi znepřátelenými střelci, co tu na několik hodin rozrušily klid i přes mohutné nasazení vojsk v tomto severním městě .[/quote]

Odpolední boje, které vrhly střelce z Hizballáhem podporované sunnitské rodiny Nasharů proti střelcům podporovaným salafistickými skupinami zranily muže a ženu z rodiny Nasharů, uvádí bezpečnostní zdroje.

Tyto dvě strany si vyměňovaly palbu kulomety a raketovými granáty v Old Souk v Tripoli, než intervenovala Armáda, aby tyto boje zastavila pokusy o umlčení zdrojů palby.

Dějiště této potyčky je asi 2 kilometry od tradiční frontové linie sousedství mezi Jabal Mohsen, jehož obyvatelé podporují presidenta Bášara Asada, a rivalů ze čtvrti Bab al-Tabbaneh, jehož obyvatelé podporují povstání v Sýrii.

Od propuknutí posledního kola těžkých bojů, které propukly mezi těmito dvěma znepřátelenými čtvrtěmi minulý měsíc, bylo už zabito 33 lidí včetně tří vojáků a policisty a více než 200 zraněno. Boje v tomto severním městě měly vazby na konflikt v Sýrii.

Bezpečnostní situace byla v pátek v Tripoli obecně klidná kromě sporadických výstřelů sniperů mezi Jabal Mohsen a Bab al-Tabbaneh.

Armáda s politickým krytím úřadující vlády a politiků z Tripoli posílila svou přítomnost o obrněná vozidla a silné patroly, plus zřídila kontrolní body a honí i střelce.

Armáda varovala před spiknutím vtáhnout Libanon do Syrské války:

„Libanonská armáda potud, pokud budou v platnosti bezpečnostní opatření, naléhá na občany, aby se vystříhali spiknutí zaměřených na stržení Libanonu zpět do minulosti a jeho zavlečení do zbytečné války,“ uvádí se v prohlášení.

Apeluje na to, aby lidé projevovali své politické názory ohledně syrského konfliktu „demokraticky a mírově a bez toho, aby kohokoliv provokovali.“

„Nenechte se vtáhnout do skupin, které chtějí využít násilí jako prostředku k dosažení svých cílů,“ dodává.

„Armádní velení během uplynulého měsíce zkoušelo tvrdě, odhodlaně, ale opatrně pracovat, aby zabránilo tomu, aby byl Libanon přeměněn na bojiště regionálního konfliktu, a aby zabránil jakémukoli přelévání událostí ze Sýrie.“

„Ale v posledních dnech vypadají některé skupiny opět odhodlané vyvolávat napětí mezi Libanonci a podporovat politické rozštěpení Libanonu odvozené od vojenského vývoje v Sýrii,“ dodává.

Prohlášení uvádí, že Armáda v Tripoli, Sidonu, Beirutu, v Údolí Bekaa a u Hory Libanon realizuje série přísných bezpečnostních opatření.

„Operace Armády budou odstrašující a přísná. Armáda je odhodlána realizovat svůj bezpečnostní plán v Tripoli za každou cenu,“ tvrdí prohlášení.

President Michel Sleiman vyjádřil spokojenost s plánem na nasazení Armády v Tripoli a v okolních oblastech.

Když oceňoval oběti Armády a její národní roli při udržení občanského míru, zdůraznil potřebu, aby vůdci a občané spolupracovali na vojenských opatřeních k udržení bezpečnosti v oblasti a k bezpečí jejího obyvatelstva, uvádí se v prohlášení z paláce Baabda.

Sleiman naléhal na všechny strany, aby si uvědomily důležitost udržení Libanonu v odstupu od dopadů konfliktu v Sýrii, „zvláště poté, co se ukázalo, že frakce zapojené do bojů na té či oné straně mohou dosáhnout pouze zabíjení nevinných Libanonců a ničení majetku, aniž by jakkoliv změnily současnou rovnováhu sil.“

Úřadující ministerský předseda Najib Mikati předsedal sériím schůzí ve svém bydlišti v Tripoli, aby se vyhovělo bezpečnostním opatřením Armády ve městě.

„Libanonská armáda je odhodlána realizovat svůj bezpečnostní plán na udržení klidu a stability ve městě realizací rozhodnutí před tím přijatých Kabinetem a Nejvyšší obrannou radou,“ řekl Mikati.

Armáda po těžkých srážkách z několika minulých dnů zřizuje kontrolní body na vstupech do Tripoli a na hlavních silnicích.

Od čtvrtka večera bylo zraněno více než tucet lidí, uvedly bezpečnostní zdroje. Od propuknutí násilností minulý týden bylo zabito šest lidí.

Bezpečnostní zdroje uvedly, že přes noc bylo postiženo pět lidí, když na Syrskou ulici, která dělí znesvářené čtvrtě Bab al-Tabbaneh a Jabal Mohsen, dopadl raketový granát.

Podle bezpečnostních zdrojů bylo mezi třemi vážně zraněnými z bojů v Jabal Mohsen i důstojník a voják Armády. Ti byli identifikováni jako poručík George Hajj a vojín Ahmad Ismail.

I přes ranní klid zůstává Tripoli paralyzováno. „Tripoli vypadalo tuto noc jako město duchů,“ řekl jeden obyvatel The Daily Star. „Vidět bylo jen libanonská vojenská vozidla.“

Ozbrojené síly uvedly, že ve čtvrtek byly zabrány dva sklady zbraní, jeden v Souk al-Qameh v Tripoli a jeden v Jabal Mohsen.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca