Hokej je jedním z těch sportů, který je s námi již odedávna. Sbližuje generace, hrají jej děti i dospělí a je sledován širokou veřejností. Kolem jeho vzniku se šíří několik pověstí o jeho vzniku. Tradičně byl hokej považován za dělnickou zábavu. Tento sport pro dělníky poskytoval snadný útěk z jejich světa tvrdé práce, těžebních táborů, továren, dolů, rybolovu a nabízel levnou zábavu pro celou vesnici. Právě proto je hra drsná a tvrdá, tak jako její fanoušci.

Fanoušci a hráči nebyli jediní drsňáci této zábavy. Díky době, ve které se tyto zápasy hrály a díky původu diváků, tak i tehdejší „kluboví manažeři“ nebyli svatí. Většinou to byli lidé typu tehdejších mafiánů, či gangsterů, tedy ti, kterým vězení nebylo cizí.

Další povídky tvrdí, že hokej byl hrán Francouzi a Iry již v sedmnáctém století, jiné zase že hra vymyšlena kanadským lidem ke konci osmnáctého století, kteří s domácky vyrobenými holemi brouzdali zmrzlá jezera na bruslích.

Po světě dokonce koluje historka, že nejstarší hokejové zápasy se odehrávaly se zmrznutým kravským lejnem místo puku. Což poukazuje na vesnický původ této hry.

Nicméně první oficiální hra se udála v roce 1875 na Kanadském území mezi dvěma týmy složenými z devíti členů. Od té doby se hokej postupně dostával do podvědomí stále více lidí, národů a kontinentů, a dnes se hrají mezinárodní zápasy po celém světě. Kde je oblíbenost je i prostor pro obchod a proto není divu, že hokej s sebou přinesl nové možnosti podnikání. Jedním z nejúspěšnějších odvětví je jistě sázkový byznys. Sázkové kanceláře se předhánějí v nabídkách a bonusech pro své návštěvníky. Navštivte třeba bwin, kde vám poskytnou prognózy i analýzy na příští zápasy. I když sezóna u nás již skončila, ta mezinárodní stále pokračuje.

Nejbizarnější pozoruhodnosti se jistě točí ohledně Stanleyho poháru. Tento pohár si jistě zažil svoje. Nejenže byl několikrát ztracen, ale byl vhozen do řeky, použít jako toaleta, byl nalezen na dně bazénu Mario Lemieux, odcestoval do živých bojových zón, byl ztracen a nevědomým nálezcem používán jako váza, a dokonce v něm byli pokřtěni i děti.

Hokej provází další velmi zajímavá fakta. Nejrychlejší puk dosáhl rychlosti 114m/h a byl vypálen hráčem KHL Alexandrem Ryazantsevem. Průměrná NHL hra spotřebuje až dvanáct puků za jednu hru, nejvyšší spočítaná hodnota je 22. Hra, kdy byl použit jen jeden puk, se udála v roce 1979 a tento puk je dodnes vystaven v hokejové síni slávy.

Toto byla jen ochutnávka těch nejzajímavějších pikantností ze světa hokeje. Na internetu lze najít spousta rarit, které Vás jistě pobaví, ať jste fanouškem hokeje nebo ne.