Šéfredaktor Bloombergu John Micklethwait během interview ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dvakrát řekl, že vládne zemi už 16 let. Ruský předák novináře pokaždé opravil. Svědčí o tom text besedy, který byl uveřejněn v pondělí 5. září na webových stránkách Kremlu. V průběhu besedy Micklethwait poznamenal: „Dokázal jste řídit Rusko 16 let. Podívejme se na klíčové předáky — jen málokdo z nich se udrží déle než pět nebo šest let. Co byste poradil těmto lidem, aby se drželi u moci déle?"


Putin řekl, že Rusko je nyní řídit složitěji, než za Ivana Hrozného Putin na to odpověděl, že „není třeba se držet za každou cenu za nějaké křeslo".

„Nebyl jsem tam přece, jak jste řekl, 16 let, osm let jsem byl prezidentem Ruské federace, a pak, aniž bych porušil ústavu a aniž bych ji změnil pro sebe, nekandidoval jsem na třetí funkční období, což nebylo možné v rámci platné ústavy", dodal Putin a připomenul, že byl pak čtyři roky předsedou vlády, a pak byl znovu zvolen za hlavu státu.

„Takže nebylo to 16 let, byly čtyři a čtyři — osm, a teď ještě čtyři, pracují tedy ve funkci prezidenta 12 let", podotkl Putin.

Poznamenal rovněž, že po dlouhou dobu byli u moci předáci Kanady a Německa.

Šéfredaktor Bloombergu na to řekl: „Ale ne 16 let. Byl jste úspěšnější, předstihl jste je".

„Ne 16, ale 12", znovu zdůraznil Putin.

Řá dné volby prezidenta RF se mají konat v roce 2018. Podle zákona bude zvolený hlava státu zastávat tuto funkci šest let. Putin má právo kandidovat. Zastává nejvyšší státní úřad od roku 2012, předtím byl předsedou vlády, do jejíhož čela se postavil v roce 2008. Do vlády přišel po dvou prezidentských obdobích.

Zdroj:  kremlin.ru