Severní Korea odpálila v pondělí další rakety malého doletu. Během uplynulého víkendu se uskutečnily čtyři starty. Třídenní cvičení severokorejských raketových vojsk označila Jižní Korea za provokaci. Soul na to reagoval rozmístěním raketových komplexů Spike na ostrovech hraničících s KLDR. KLDR už poslala do Japonského moře šest raket malého doletu. Poslední dva starty se uskutečnily v pondělí. Reakce Soulu se dala předvídat: v neděli označil představitel pro záležitosti sjednocení Korejí Kim Chen-sok akce Severu za hodné politování a vyzval Pchjongjang, aby nezapomínal na odpovědnost před mezinárodním společenstvím.


Je dost pravděpodobné, že akce KLDR jsou odpovědí na společná cvičení USA a Jižní Koreje, je přesvědčen ruský expert Jevgenij Kim. Situace na Korejském poloostrově se natolik vyhrotila, že za provokace se dají označit akce obou stran:

[quote align="center" color="#999999"]

Je to takový stav, kdy se oba státy neustále navzájem obviňují z toho, že jeden druhého provokuje. K naší velké lítosti v tom kus pravdy je. I když ze strany Severní Koreje to není ani tak provokace, ale spíš reakce na společné akce Jižní Koreje a USA. Kdyby tam teď Američané cvičení nepořádali, byl by tam větší klid.[/quote]

Ruští experti hovoří o rutinovém charakteru startů. Podle slov ředitele korejských výzkumných programů Ústavu ekonomiky RAV Georgije Toloraje nejsou tyto starty ničím jiným, než hrou KLDR určenou pro veřejnost, jakousi efektní demonstrací síly za malou cenu:

[quote align="center" color="#999999"]

Úřady KLDR velice šikovně využívají toho chorobného zájmu, který k nim projevuje světový tisk a lidé na Západě zastrašení severokorejskou hrozbou. A brzy se už bude každý výstřel z praku v Severní Koreji vykládat jako hrozba. Protilodní rakety, které byly odpáleny, to je docela běžná věc. Jejich starty se konají v rámci zcela běžných manévrů v mnoha zemích. A nejsou spojeny s žádným nebezpečím.[/quote]

Napjaté vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem se značně zhoršily po tom, co USA a Jižní Korea uspořádaly rozsáhlá vojenská cvičení v únoru, březnu a květnu tohoto roku. Severní Korea koná kromě startů raket ještě i jaderné zkoušky – ty byly zaznamenány v roce 2006, 2009 a 2013. Mezinárodní společenství se obává, že starty raket Pchjongjang procvičuje prostředky k dopravě jaderných zbraní. Rusko důsledně hájí návrat Severní Koreje k jednáním o denuklearizaci, která KLDR vypověděla v roce 2005, a definitivní urovnání situace na Korejském poloostrově.

Zdroj:  czech.ruvr.ru