Před několika dny, když jsme ohlásili, že ruská Pacifická flotila poprvé po desetiletích proplula Suezským kanálem, aby zformovala Středomořskou úkolovou skupinu zaparkovanou ze zjevně symbolických důvodů (v těsné blízkosti Sýrie a v Izraeli zaparkované Kearsarge) u Kypru, tak si někteří všímali toho, že ač podpora ponorkami je odpovídající, tak skutečná flotila válečných lodí určená pro podporu při případné eskalaci v Sýrii, by byla dost nedostačující. Ruské námořnictvo možná tyto stížnosti zaslechlo, a tak před několika hodinami ohlásila RIA, že ke Středomořským úkolovým silám se připojily dvě další válečné lodě z ruské Černomořské flotily, s odkazem na kapitána prvního stupně Vjačeslava Truchačova, který to řekl.


Žádné z nedávných nasazení lodí by nemělo překvapovat: v březnu ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že k obraně ruských zájmů v tomto regionu je zapotřebí trvalých námořních úkolových sil pro Středomoří. Čtěte to jako Sýrii, Kypr (kde ty úkolové síly budou naneurčito kotvit) a samozřejmě i jakékoliv další útočné zapojení Západu, včetně Íránu. A ty úkolové síly jsou pomalu ale jistě skoro úplné.

„Během plánované rotace zahajují plnění svých úkolů ve Středomoří dvě velké výsadkové lodi Středomořské flotily Nikolaj Filčenkov a Azov,“ řekl Truchačov.

Ty dvě lodi, o kterých je řeč:

Azov

Filčenkov

Ty dvě lodi se připojí k flotile, která se neustále posiluje v počtech i v bojeschopnosti: ty úkolové síly v současnosti sestávají z plavidel Pacifické, Severní, Baltické a Černomořské flotily: z torpédoborců Admirál Pantělejev a Severomorsk, z fregat Jaroslav Mudry, Peresvet a z obojživelných válečných plavidel Admirál Nelskoj, Floty Krylov, ze záchranných tahačů Altaj a SB-921, opravářské lodi PM-138, a z tankerů Pečenga, Lena a Dubna. Úkolové síly lze posílit tak, aby k nim patřily i jaderné ponorky.

Admirál Vladimír Komojedov, šéf parlamentní obranné komise, před tím řekl RIA Novosti, že Středomořské úkolové síly by měly sestávat z 10 válečných lodí a podpůrných plavidel, jako součástí několika taktických uskupení pověřených útočnými, protiponorkovými a protiminovými úkoly.

Jinými slovy, dej si pozor Ameriko, jsme připraveni.