Nikdy nezestárnou a nezemřou. Alespoň ne přirozenou smrtí. Mohou se znovu a znovu obnovovat. Neznají, co jsou to nemoci a stařecká nemohoucnost…Věčně mladé a věčně zdravé… Kdo to vlastně je? Výplod fantazie spisovatelů-fantastů? Kdepak, další dílo přírody, vyvracející všechny její zákony, je to výjimka z pravidel a je docela možné, že nám pomůže přiblížit se k odhalení tajemství věčného života. Seznamte se – nesmrtelné medúzy z čeledi Turritopsis nutricula. Tito droboučcí obyvatelé moří (v průměru nemají víc než 5 mm) se mohou stát příčinou skutečné revoluce ve vědeckém světě.

Jejich unikátní schopnost řídit vlastní geny se zdá být prostě neuvěřitelnou: v případě nebezpečí nebo po ukončení dospělého fertilního cyklu dokážou otočit čas zpět, znovu přecházejí do „dětského“ stadia svého rozvoje a tak vlastně začínají jako by znovu žít.

Zoolog Dmitrij Isonkin vyprávěl Hlasu Ruska podivuhodný příběh objevení neobyčejných schopností těchto medúz:

[quote align="center" color="#999999"]

Ve vědě se často stává, že nejzajímavější objevy se udělají vlastně úplně náhodou. Italský zoolog Fernando Boero z univerzity Salenta uskutečnil řadu pokusů s představiteli medúz z čeledi Turritopsis nutricula. Před tím skoro nikoho nezajímaly, protože vypadaly úplně obyčejně, nestály prostě za povšimnutí. Když byly pokusy u konce, odjel vědec na služební cestu a o akvárium s nezajímavými obyvateli se nikdo nestaral.

Když se Boero vrátil, voda v akváriu se vypařila a všichni jeho obyvatelé zahynuli. Tady ale začalo to nejzajímavější. Boero se rozhodl, že se na ostatky medúz podívá pod mikroskopem. Jaký byl jeho údiv, když zjistil, že vůbec nezahynuly! Přešly prostě do stádia larev, odpadla jim chapadla. Bylo přijato rozhodnutí vrátit je zpátky do akvária a napustit do něj vodu. Po nějakém čase se stalo něco skoro zázračného: z mrtvých larev se stali láčkovci a od nich se pak oddělily nové medúzy. A to se stalo základem pro nový rozsáhlý výzkum zvláštností životního cyklu a regenerace těchto medúz.[/quote]

Teď se mnozí vědci naprosto oprávněně domnívají, že hydroidní medúzy z čeledi Turritopsis nutricula jsou jediným organismem na Zemi, který je schopen samostatně se omlazovat. Tento cyklus mohou donekonečna opakovat a tak se stávají prakticky nesmrtelnými.

Zatím ale vědce zajímá jen jediná otázka: jak využít tyto droboučké tvory k vyvinutí pilulky věčného života? A kdo ví, možná že to budou právě tyhle maličké medúzy, kdo daruje budoucím generacím tak vytouženou nesmrtelnost.

Zdroj:  czech.ruvr.ru