AC24: Tento článek je nutno chápat v kontextu této zprávy o výsledku včerejších jednání, která na rozdíl od našich maistreamových médií oznamuje, že Trojkou ohlášené přijetí diktátu Kyprem se ve skutečnosti nekonalo, a jednání zatím ztroskotala: ZDE Před několika okamžiky, aniž by měli v ruce jakýkoliv návrh na výkup z dluhů, aniž by probíhala jakákoliv parlamentní diskuse a určitě neproběhlo žádné hlasování, si Eurogrupa sedla spolu kyperským prezidentem Anastasiadesem, aby zachránili teatrální fasádu „demokratičnosti“ evropského rozhodovacího procesu.


Zde, udržujíc zdání, že názor Kypru je byť vzdáleně něco platný, nevolení evropští vůdci provedou to, co jim jde nejlépe – učiní rozhodnutí za zavřenými dveřmi, která ovlivní životy milionů lidí, jež budou mít nakonec jediný účel: zachovat rozpadající se stavbu projektu Eurozóny (tu v posledních několika měsících tak pečlivě udržovanou pomocí vteřinového lepidla, lepící pásky a prázdných slibů) a samozřejmě zachovat i joby a živobytí těch pár nevolených EUrokratů.

Náhled toho vytříbeného rituálního chvalozpěvu a oslavného tance níže je z Katrimerini. Pak bude následovat ještě vytříbenější chvalozpěv a taneček od ministrů financí Eurozóny, což se potom nakonec vrátí na Kypr, kde bude muset být nejspíš dosaženo rozhodnutí před tím, než otevře asijský FX trh nebo se všechno to nadšení z pátečního večera „Kypr je zachráněn“ vypaří během GETCO milisekundy.

Z Kathimerini:

Schůzka o Kypru na vysoké úrovni má začít v Bruselu pod předsednictvím prezidenta Evropské rady Hermana Van Rompuye za účasti kyperské vlády a prezidenta Evropské komise Jose Manuel Barrosa, potvrdila Nikósie v neděli odpoledne. Mluvčí kyperské vlády řekl, že schůzka prozkoumá možnosti dohody ještě před večerní schůzkou Eurogrupy – ministrů financí eurozóny – jak hlásí Associated Press. Předsednictví Van Rompuye na této schůzce bylo rovněž potvrzeno mluvčím Evropské rady. Kyperský prezident Nicos Anastasiades a ministr financí Michalis Sarris vedl kyperskou delegaci, která ráno opustila Larnaku speciálním letem, který proběhl přes Atény.

Po tomto sezení se Anastasiades setká s Christine Lagarde, výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu, a Mariem Draghim, prezidentem Evropské centrální banky, oznámila Nikósie. 

Během vyjednávání během tohoto dne v Bruselu bude v Nikósii nepřetržitě probíhat rada vůdců kyperských stran a budou komunikovat s prezidentem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com