Izraelské ministerstvo zahraničí financuje profesionální pisatele komentářů, kteří vystupují v mezinárodních médiích a sociálních sítích, např. Facebook, blogy a "levicové webové stránky", aby bránili vládní politiku Izraele. V jednom zveřejněném článku v hebrejštině na webové stránce novin "Yediot Akhronot" v létě 2009, byl tento program zveřejněn izraelským ministerstvem zahraničí pro rozšíření propagandistického boje v zahraničí, hlavně v Evropě a v USA.


Na otázku, zda tito pisatelé komentářů, kteří v projektu pracují, se vydávají jako "normální uživatelé internetu", odpověděl vedoucí projektu:

[quote align="center" color="#999999"]

"Samozřejmě. Naši lidé nebudou říkat 'Halo, já jsem ze sekce Hasbara (propaganda) izraelského ministerstva zahraničí a chtěl bych ti říct, že …'.  Oni se ani nebudou nutně vydávat za Izraelce. Budou psát jako normální uživatelé internetu a jejich komentáře budou určené osobně, ale budou se zakládat na určité linii poselství, které připraví ministerstvo zahraničí  ".[/quote]

Vedoucí projektu dále říká, jak se tento projekt rozvinul během operace v Gaze (leden 2009). Od začátku války získalo a koordinovalo ministerstvo zahraničí mnoho dobrovolníků ze židovských obcí v zahraničí a také z Izraele.

"Našim cílovým publikem byla tehdy evropská levice, která byla nepřátelská vůči vládní politice Izraele. Proto jsme se začali míchat do diskusí na v Anglii, Španělsku a Německu. Velmi nepřátelské okolí ".

Skutečnost, že v Německu existuje organizovaná kampaň k psaní komentářů a listů pro izraelskou politiku, je už dávno známo. Skupina "Honestly concerned" se mobilizuje od 2002 prostřednictvím svých e-mailových seznamů.  Teď to ale vypadá tak, že práce dobrovolníků nestačí pro rozšiřování izraelské propagandy, proto musely být zaměstnány placené síly, aby byla izraelská politika obhájena.

Zdroj:  calcalist.co.il, Překlad:  protiprudu.org