Aktivistka řekl Press TV, že stránka pro sdílení videí Youtube úmyslně stahuje videa líčící válečné zločiny páchané teroristy ze Svobodné syrské armády FSA proti Syrskému lidu, avšak ironicky poskytují těmto teroristům prostor, aby mohli vést propagandistickou válku proti Syrskému národu. K tomuto kroku došlo poté, co vlastníci Youtube odmítli stáhnout urážlivé video proti islámskému prorokovi (PBUH) s odůvodněním, že stažení takového urážlivého videa by bylo proti principům svobody slova. Press TV vedla interview s Mimi Laham, aktivistkou z města Dubai na pobřeží Perského zálivu, aby vnesla více světla na téma svého programu. To, co následuje, je přibližným přepisem tohoto interview.

[quote align=“center“ color=“#999999″]

Press TV: Paní Laham, dovolte nám, abych se seznámili s tím, co si myslíte o hlavních důvodech toho, na co nahlížíme jako na cenzuru, což je útok na svobodu slova, a na postup vůči iránským médiím?

Laham: Víte, myslím, že tohle přesahuje hranice, jakákoliv média, která zaujímají linii konkrétně proti povstalcům v Sýrii, jsou vystavena šikaně. Vaši žurnalistku Maya Nasser ve skutečnosti v Sýrii zabili a samozřejmě, existuje příliš mnoho žurnalistů, které jste zmiňovali, kteří se dočkali únosu a popravy z rukou povstalců, aby potlačili jejich byť decentní slova proti těmto povstalcům a dokonce i Youtube už stahuje anti-syrské kanály, které dokumentují válečné zločiny FSA v Sýrii, tedy FSA jsou ti syrští povstalci. Myslím, že mám seznam 60 videí, které dokumentovaly válečné zločiny a 30 z těchto videí teď zmizelo spolu s těmi vystavujícími kanály a to bylo během šesti měsíců. Je ironií, že Youtube se veřejně omluvilo za to, že omylem zavřelo pro-rebelský kanál a znovu tento kanál obnovilo. Tímto kanálem jsou Syrští pozorovatelé za lidská práva. Takže tu jasně fungují dvojí standardy.

Press TV: Dostali jste od Youtube vysvětlení, proč byla vaše videa stažena?

Laham: No, v jednom případě, bylo jedno video staženo po obvinění z porušení copyrightu, to ale bylo video bezpečnostní žoldnéřské firmy Aegis, jak střílí v Iráku civily. Teď Aegis, což je podobné Blackwater, ale je to britská verze, vznesla autorská práva na video, jak sama střílí civilisty v Iráku, a Youtube to akceptoval jako záminku ke stažení tohoto videa a k ocejchování mého kanálu, a to je jen jediná výmluva. Další blokující ocejchování bylo uděleno mně, protože jsem vystavila video s válečnými zločiny páchanými FSA a ti řekli, že víte, to je šokující, stáhli to, i když jejich směrnice říkají, že by neměli odstraňovat videa, která dokumentují válčené zločiny. Takže Youtube se účastní krytí válečných zločinů žoldnéřských firem jako je Aegis a syrských vzbouřenců.

Press TV: Paní Laham, už nám zbývá jen minuta, ale chci se na to podívat obecně, co si myslíte, že by šlo udělat s těmito útoky na svobodu slova? Protože, jak jste řekla, např. podobně jako Youtube, zjevně jako říkáte, přijímají tato opatření proti vám, tak jaké další formy lze použít? Vidíme to i u iránské televize a satelitních operátorů, že je vypínají. Tak jakou je odpovědí, aby se zajistilo, že svoboda slova funguje a že jim můžeme zabránit, aby nám bránili ve svobodě slova?

Laham: No, já chci jen říct, že Youtube samotné přiznalo, že interně stahuje videa na základě požadavků vlád, zvláště vlád US a UK. Takže přiznávají, že videa cenzurují.[/quote]

Nyní tedy to, co dělají někteří lidé, je to, že pumpují svá videa na mnohé, mnohé kanály souběžně, je to cosi, co dělá Syriantube a v případě, je že zavřou, tak nejspíš jejich místo nahradí stovky dalších.

Dalším způsobem je zřídit si svou vlastní webovou stránku a vystavit tam svá vlastní videa, jako to dělá Press TV, a potřebujeme alternativní Youtube a už jedno nové přichází a nazývá se Truetube, ale to, co opravdu potřebujeme, je cosi, co není kontrolované, a to je těžký úkol, myslím ale, že to je to, co svět potřebuje.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>