Potomci nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse drží téměř 50 procent koncernu BMW. Rodina si měla podle deníku Jerusalem Post přijít k bohatství z části i v koncentračních táborech. Harald Quandt měl na jaře 1945 jen 23 let. Jako důstojník vzdušných sil byl vězněn v libyjském přístavu Benghází. Tam dostal dopis na rozloučenou od matky, Magdy Goebbelsovy, manželky ministra propagandy a jednoho z nejvlivnějších mužů Hitlerovy Třetí říše Josepha Goebbelse. Později se zpráva potvrdila, když Goebbelsovci spáchali v bunkru sebevraždu. Kromě sebe zabili kyanidem i jejich šest dětí.

„Pravděpodobně budeš jediný, kdo bude moci pokračovat v rodinné tradici,“ napsal údajně Harald, svému nevlastnímu synovi, v dopise na rozloučenou Goebbels.

Quandta propustili spojenci ze zajetí v roce 1947. O sedm let spolu s nevlastním bratrem Herbertem (jediným zbývajícím dítětem Magdy Goebbbelsovej z prvního manželství) dědí průmyslové impérium Günthera Quandta.

Nejcennější součástí dědictví uznání podílů v automobilce Motoren Werke AG (BMW) a Daimler AG. A přestože nevlastní bratři zemřeli před desítkami let, jejich potomstvo nadále vlastní obrovský balík akcií.

Největšími akcionáři v BMW se stala vdova po Herberta, dnes 86-letá Johanna a jejich děti Susanne a Stefan. Heraldove čtyři dcery zdědili po smrti jejich matky 1,5 miliardy marek.

„Rodina chce zůstat v anonymitě a to je situace, kterou akceptuji,“ řekl svého času v rozhovoru v jeho kanceláři Bad Homburg Fritz Becker, muž, který spravuje pracuje s majetkem Heraldových dcer:

„Naše peníze investujeme – jestli je to 1 miliarda, 500 milionů nebo 3 miliardy dolarů. Koho to zajímá?

Skutečná výška jejich majetku není známa. Spekuluje se, že dnes by mohla být na úrovni asi 6 miliard dolarů. Do žebříčku miliardářů se však ani jedna z Heraldových dcer nedostala.

Zdroj: jpost.com

]]>