Americký ministr obrany Leon E. Panetta ruší oficiální zákaz, aby ženy v ozbrojených silách (vojáci) byly nasazovány do boje, což jim otevře statisíce, další statisíce práce určených pro frontovou linii, oznámili ve středu vedoucí činitelé ozbrojených sil. Toto průlomové rozhodnutí ruší předpisy Pentagonu z roku 1994, které ženám znemožňují přidělování do dělostřelectva, obrněných jednotek, k pěchotě a do dalších bojových rolí, ač se ve skutečnosti ženy už do boje často dostaly v Iráku a Afghánistánu, protože podle Pentagonu statisíce žen byly do těchto konfliktů už odesláno.

Až do loňského roku bylo více než 800 žen (vojáků) v těchto dvou válkách zraněno a více než 130 jich zemřelo. Toto rozhodnutí je jasně v souladu s širší liberální agendou, zvláště týkající se záležitostí rovných příležitostí, kterou prezident Obama tento týden předestřel ve své inaugurační řeči.

New York Times, 24. Ledna 2013

Ženám v britských ozbrojených silách bude nejspíš dovoleno sloužit u bojových jednotek poté, co průlomové rozhodnutí ve Spojených státech zrušilo zákaz ženských bojovnic na frontové linii.

I Británie musí do čtyř let zrevidovat svou politiku bránící ženským vojákům, aby mohly žádat o určitá pracovní místa. … Jim Murphy, stínový ministr obrany za Labouristickou stranu naléhal na vládu Konzervativní strany, aby zrevidovala britský zákaz účasti žen na tom ostrém konci válečné mašinérie. … „I my v Británii musíme maximalizovat využití talentu a odvahy pro naše ozbrojené síly a tak bychom se měli na britskou politiku znovu podívat,“ řekl pan Murphy. Ženští vojáci, námořníci a letecké posádky už podnikly širokou škálu úkolů, které je zařadily do linie palby, včetně zdravotních a zpravodajských důstojníků a bojových pilotů. Rovněž budou brzy sloužit na ponorkách.

The Times, 25 January 2013

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>