Skandál se sankcemi USA proti francouzské bance BNP Paribas posílil nálady proti dolaru v Evropě. USA v těchto dnech pokutovaly banku BNP Paribas za použití dolarů při operacích se Súdánem, Íránem a Kubou. Proti těmto zemím USA zavedly sankce a zakázaly jim používat americkou měnu. Francouzská banka, když prováděla finanční převody na účty súdánských, nebo íránských společností, neporušovala zákony své země, nebo EU. Její vina však spočívá v tom, že porušila režim sankcí zavedený jiným státem. Cena této viny je pokuta ve výši 9 miliard USD a dočasná povinnost fungovat v USA pouze prostřednictvím amerických bankovních partnerů.


Francouzi, kteří se začali obávat toho, že tento příběh zdaleka není poslední, začali masivně prosazovat, aby v mezinárodních transakcích bylo v co největší možné míře používáno místo amerického dolaru euro. K tomu je však pouhé francouzské přání nedostatečné, domnívá se ekonomický expert Alexander Jakovlev:

[quote align="center" color="#999999"]

Francouzi mohou proti dolaru vystupovat jak chtějí, ale vlastní měnu nemají. Euro je jednotná evropská měna. A vůbec, problém nespočívá v tom, co by chtěla Francie. Problém je v tom, co chtějí exportéři surovin. Zatím své zboží prodávají výhradně za dolary. Mohou jim být nabízena eura v jakémkoliv objemu, ale oni je nebudou potřebovat. [/quote]

Brzy to už bude půl století, od doby, kdy se ropa a zemní plyn na planetě nakupuje a prodává výhradně za dolary. Toto opatření americkému dolaru umožnilo stát se hlavní světovou peněžní jednotkou a výrazně upevnilo pozici USA na světové aréně. Avšak hlasy volající po odmítnutí dolaru jsou stále častější. Podobné pokusy podnikl irácký prezident Saddám Husajn a libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil na počátku roku záměr převést všechna vyúčtování s Ruskem a Čínou na juany a na rubly. Co se stalo s Irákem, Libyí a Sýrií je všem dobře známo. Dnes však o zavedení národních měn do vzájemných finančních vztahů hovoří už státy jiné úrovně.

Od dubna letošního roku Rusko a Čína přistoupily k realizaci operací bezhotovostní konverze rublu a juanu s použitím přímého kursu. Teherán a Moskva se vzdaly prodeje ropy za dolary a přešly na barter – suroviny a potraviny. Jen zcela nedávno Čína a Jižní Korea podepsaly dohodu, která jim umožní používat ve vzájemném obchodu své národní měny. Po RF a ČLR jsou k podobným krokům připraveny i ostatní země BRICS. Všechno to dělá dolar stále zranitelnější. Pokud se nyní eurozóna pohne směrem k diversifikaci měn v mezinárodním obchodu, tak americká ekonomika přijde o důležitou oporu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru