V Amazonském pralese se schyluje k jedné z nejabsurdnějších válek v historii lidstva. Asi 400 domorodců se zbraněmi z doby kamenné v rukou se chystá čelit dvěma nepřátelům: ekvádorské armádě a jedné z největších ropných společností v Jižní Americe. Bojovníci kmene Kichwa jsou připraveni bojovat na život a na smrt, aby ochránili své území, které pokrývá 70 000 hektarů ryzího deštného pralesa. Těžaři ze státem podporované ropné společnosti PetroAmazonas jim vzkázali, že na jejich území přijdou ještě v lednu a že s nimi přijde armáda. Členové komunity se nyní upínají k poslednímu zoufalému pokusu zastavit těžaře právní cestou za pomoci britské podnikatelky, která se provdala za místního šamana.

Mari Muench, původem z Londýna, říká, že komunita rozhodla na dvou zasedáních koncem loňského roku odmítnout finanční nabídku od ropné společnosti kvůli fatálnímu a dlouhodobému dopadu těžby na životní prostředí. Šéf vesnice však smlouvu, která dala ropnému průzkumu zelenou, nedávno podepsal, byť k tomu neměl oprávnění. Ve smlouvě byla navíc vynechána i dřívější nabídka zajištění zdravotní péče a vybudování nové školy pro vesnické děti. Dokument nyní poskytuje náhradu pouze 40 dolarů na hektar.

„Pokud dojde na fyzický boj, je jisté, že skončí tragicky,“ řekl Patricio Jipa, šaman a bývalý šéf komunity. „Zemřeme v boji na obranu deštného pralesa. Raději bychom volili pasivní odpor, ale to nebude možné. Je mi smutno a jsem rozzlobený. Jsme domorodí lidé a nemáme účinné možnosti, jak bojovat s vládou. Přál bych si, abychom mohli použít bojovného ducha jiným způsobem, ale naše duševní síla není dostatečná v tomto moderním světě. Vyrostli jsme jako bojovníci, ale pokud zákony nebudou respektovány, nemůžeme vyhrát.“

Smlouva je podle domorodců neplatná, ale nebudou mít kdy to prokázat. „Zájem ropné společnosti je postupovat co nejrychleji. Vyčistit území a pokácet les. Když se to stalo jinde, ozbrojení vojáci bitím a únosy bleskově odstranili ty, kteří stáli v cestě,“ říkají. Území kmene Kichwa se nachází v blízkosti národního parku Yasuni. Vědci tvrdí, že jeden hektar v této části Amazonie obsahuje širší škálu života, než celá Severní Amerika.

Ekvádorský národní park Yasuni je jedním z nejcennějších míst na Zemi. Nyní je ohrožen kvůli ekonomickým tlakům na využití ropy pod lesem.

Zdroj: guardian.co.uk, Překlad: exilovenoviny.cz

]]>