Mezinárodní výbor Červeného kříže se sídlem v Ženevě (ICRC) oznámil, že jeho oddělení, které se zabývá prací v konfliktních regionech se bude nyní intenzivněji zabývat Evropou. „Musíme se připravit vlnu pouličního násilí, které s velkou pravděpodobností v Evropě vypukne“, prohlásil generální ředitel ICRC Yves Daccord pro dánský deník Politiken. „Poprvé zažíváme, jak se zvyšuje tlak na Evropany. Stále více lidí upadá do hluboké bídy. Navíc, kvůli hospodářské krizi snižují evropské země své sociální výdaje. Na základě této situace se cítí Červený kříž vystaven novým a dosud nezvyklým výzvám.“ Jen ve Španělsku podporuje ICRC skoro 300 000 „extrémně ohrožených“ lidí, kteří nejsou ve stavu postarat se sami o sebe a pomáhá milionům jiných, kteří nejsou schopni vystačit si se svým příjmem. V Řecku stojí tamní Červený kříž prakticky před bankrotem.

Podle údajů Statistického úřadu Evropské unie Eurostat žije cca 120 milionů Evropanů pod hranicí chudoby, která leží při 60 % průměrného příjmu. Evropská komise vyčlenila pro Fond chudoby 18,6 miliardy eur. „Potřebujeme nové mechanismy, pokud chceme pomoci všem chudým, kteří se v mnoha případech v současnosti nacházejí ve skutečné sociální nouzové situaci“, řekl Jonathan Todd, mluvčí EU-komisaře pro zaměstnanost, sociální věci a rovnost šancí.

Ředitel ICRC Daccord dále řekl, že na Evropu může přijít stejná vlna pouličního násilí, jaké v arabských a muslimských zemích vyvolalo takzvané Arabská jaro.

Ve Španělsku dochází při stávkách proti politice úspor k násilným potyčkám mezi demonstranty a policií. V Římě napadli studenti policii a v Belgii byla zablokována vlaková doprava. Pracující v Řecku, Itálii a Francii vyšli do ulic v rámci „Dne evropské akce a solidarity“, který byl vyhlášen jako reakce na masovou nezaměstnanost a trvající finanční krizi.

Rostoucí ceny potravin, narůstající nedůvěra vůči vládám a požadavky na větší politické svobody patří k iniciačním faktorům pro povstání, informuje internetový portál Europe Online.

Zdroj: protiprudu.org

]]>