Ve sporu mezi demokraty a republikány v USA o postupném snižování zadlužení země se objevují stále bizarnější návrhy. Spojené státy má zachránit biliónová mince. Tento návrh přichází z Obamova tábora. Vláda může bez problémů zachránit USA před platební neschopností, stačí dát vyrazit jednu minci v hodnotě 1 bilion dolarů (768,5 miliardy eur). Tento na první pohled absurdní plán má i prominentních přívrženců. Platinová biliónová mince by mohla ukončit spor týkající se zvýšení dluhového stropu mezi demokraty a republikány, a sice ve prospěch demokratů. Tato myšlenka není nová, mluvilo se o ní už loni v létě.

Avšak širší veřejnost se o ní z důvodu dramatické rozpočtové situace dozvěděla až teď. USA se na začátku roku v poslední minutě vyhnuli takzvanému fiskálnímu útesu. Nyní jim však hrozí další katastrofa. Na konci února dosáhnou zákonem stanovený dluhový strop 16,4 bilionu USD.

Pokud se demokraté a republikáni nedohodnou na jeho zvýšení, vláda si více nebude moci půjčovat a dostane se do platební neschopnosti. Zabránit tomu by měla mince v hodnotě 1 bilionu USD, kterou by dalo vytisknout americké ministerstvo financí, a pak by ji uložilo na konto vlády v americké centrální bance (Fed).

To by znamenalo, že USA si nemusí dělat nové dluhy a demokraté a prezident Barack Obama by nemuseli uzavírat dohodu s republikány, aby získali jejich podporu zvýšení dluhového stropu. Tento trik umožňuje díra v zákoně.

Americká vláda ve skutečnosti nemůže emitovat nové peníze tlačením bankovek nebo ražbou mincí, to je kompetence Fedu. Existuje však jedna výjimka. Ministerstvo financí může dát razit platinové mince a určovat jejich hodnotu. Původně je tato výjimka myšlena tak, že ministerstvo může vydávat pamětní mince, nyní však může demokratům pomoci při jednáních o zvýšení dluhového stropu.

Prominentním přívržencem této myšlenky je nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Ve středu podpořil tuto myšlenku na svém blogu na portálu New York Times a vyvolal tím bouřlivou diskuzi.

Protivníci vyčítají přívržencem biliónové mince, že by šlo o zneužití zákona. Dalším argumentem jsou obavy z inflace. Podle Krugmana je však takový strach neodůvodněný, neboť tyto peníze se vzhledem k slabý růst nedostanou do ekonomiky. A když se časy změní, centrální banka má dostatek nástrojů, aby udržela růst spotřebitelských cen na uzdě.

Zdroj: rt.com

]]>