Scénáře potenciálního vojenského konfliktu mezi USA a Čínou často ignorují jednu skutečnost: Čína je fakticky monopolním dodavatelem vzácných zemin, na kterých jsou americké zbrojovky zcela závislé. V dubnu minulého roku americký prezident Donald Trump dal příkaz k raketovému útoku proti cílům v Sýrii jako reakci na použití chemických zbraní ze strany syrské vlády.


„Od té doby se americké zbrojovky staly přímo či nepřímo zcela závislé na čínském zdroji vzácných zemin, slitin a magnetů," bije na poplach portál Defense One.

Svým dumpingem Čína zničila většinu ostatních producentů vzácných zemin a teď kontroluje 80 % světové produkce. Vzácné zeminy, jako jsou dysprosium, neodym, praseodym, samarium nebo terbium, se používají ve výrobě raketových naváděcích systémů, chytrých bomb, radarů a dalšího vybavení.

Obavy, že by Čína mohla v případě zhoršení vztahů s USA omezit dodávky těchto materiálů, jsou podloženy diplomatickou krizí z roku 2010, kdy Peking fakticky uvalil embargo na dodávky vzácných zemin do Japonska, když po kolizi s čínskou rybářskou lodí japonská pobřežní stráž zadržela čínského kapitána.

„Pentagon vytvořil všechny své vyspělé zbraně na čínském tekutém písku," neúprosně konstatuje Defense One.

Zdroj: " target="\\\_blank">snews.com