Ruské námořnictvo vede největší hru na válku za desítky let. Čtyři hlavní flotily Ruského válečného námořnictva se spojí ke společnému cvičení, které proběhne koncem ledna ve Středozemním a Černém moři. Bude to největší podobná událost za desítky let. Velitelství Severní, Baltické, Černomořské a Pacifické flotily se na cvičení připravují už od loňského prosince, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Válečné lodi vyslané do této oblasti už do těchto oblastí plují. „Primárním cílem cvičení je natrénovat záležitosti týkající se formování bojové skupiny sestávající z vojsk různých typů mimo Ruskou federaci, plánování jejich vyslání a řízení koordinovaných akcí spojených skupin Námořnictva v souladu se společným plánem,“ vysvětlilo informační oddělení tohoto ministerstva.

Ke cvičení bude patřit několik scénářů, včetně nakládání obojživelných vojsk do transportních plavidel, z nepřipraveného pobřeží na Severním Kavkazu.

K tomuto oznámení došlo dny po spuštění ponorky s jaderným pohonem Vladimír Monomach, už třetího podmořského křižníku třídy Borei vyrobeného v Rusku. Toto plavidlo vyzbrojené interkontinentálními balistickými střelami Bulava se stane součástí jaderných odstrašujících sil této země, jakmile dokončí plavební testy.

Každá z pěti flotil Ruského námořnictva má své vlastní ústředí. Ta nejsilnější, Severní flotila, sídlo v Severomorsku na severozápadě země. Baltická flotila sídlo v Kaliningradu, v západní enklávě Ruska na pobřeží Baltického moře.

Černomořská flotila sídlo v Sevastopolu na Ukrajině, od níž si Rusko najalo námořní základnu. Pacifická flotila sídlo ve Vladivostoku na ruském Dálném východě. Kaspická flotila je ta nejmenší z Ruského námořnictva, ale je nejsilnější námořní silou v uzavřeném Kaspickém moři.

Námořní lodě z těch čtyřech hlavních flotil provádí spojená námořní cvičení pravidelně, aby vyladily velení a řízení operací. Skupiny lodí vyslané z různých flotil také často plují na spojené mise na volném moři. V srpnu 2012 pak námořní hlídkování ve Středozemním moři uprostřed povídaček, že by se tyto lodě mohly zapojit do syrské občanské války, vzbudilo celosvětovou pozornost.

Ruská informační agentura Novosti (2. ledna 2013)

 

Rusko provádí námořní cvičení velkého rozsahu ve Středozemním a Černém moři

MOSKVA: Rusko koncem ledna provede námořní cvičení velkého rozsahu ve Středozemním a Černém moři, do něhož se zapojí válečné lodě ze Severní, Baltické, Černomořské a Pacifické flotily, ohlásila ve středu tisková kancelář ruského ministerstva obrany.

„Ruské námořní cvičení tohoto rozsahu proběhne poprvé po několika desetiletích a je určeno ke zlepšení řídících a zajišťovacích schopnosti při interakcí sil těchto flotil poskytujících rozmanité služby a k nacvičení tohoto v oblastech daleko od jejich působišť,“ uvedla tisková kancelář.

Cvičení proběhne v souladu s plánem bojového výcviku Ruských ozbrojených sil roku 2013 a bude zaměřeno na „nacvičení záležitostí zřízení multiservisních seskupení vojenských sil mimo Rusko s plánováním jejich využití a s provedením spojených akcí jako součásti jednotných námořních seskupení založených na společných plánech,“ uvedla tisková kancelář.

Námořní úkolové síly z Ruských flotil v současnosti už směřují do určených oblastí námořního cvičení.

Nacvičovat se bude také simulace operací k nalodění námořní pěchoty a výsadkářů z divokého pobřeží Severního Kavkazu do obojživelných lodí a personálu Námořnictva to pomůže získat nezbytné na moři nacvičené dovednosti při provádění „misí bojového cvičení v Černém a Středozemním moři,“ uvedla tisková kancelář.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca, rt.com

]]>