Agronomové vyvíjejí nová schémata boje s hladem. Na pořadu dne je neřešitelná otázka: rostoucí populaci Země bude možné nasytit pouze geneticky modifikovanými organismy (GMO), nebo je, přeci jen, množství čistě organických potravin dostatečné? Za 30 let se počet obyvatel naší planety zvýší o dvě miliardy a podle Světové organizace pro výživu (FAO) bude během této doby nutné zvýšit produkci potravin o 70%.

Mnozí vědci problém hladu spojují nejen s nedostatečnou výrobou potravin, ale také s jejich špatnou distribucí. Genetici však nesouhlasí: jídla je málo a svět neprodleně musí začít používat geneticky modifikované (GM) potraviny. Spory v této oblasti však neutichají. Protivníci GMO jsou přesvědčení o tom, že jakákoliv země, která začne aktivně konzumovat GM potraviny, se stane pokusným králíkem, protože vliv konzumace těchto potravin na lidský organismus zatím nebyl plně prozkoumán, vysvětlila ředitelka Celonárodní asociace pro genetickou bezpečnost Elena Šarojkina:

Dvě až tři desetiletí jsou pro lidstvo jako celek okamžik a my zatím nemůžeme učinit plnohodnotné závěry. Máme informace o tom, že GM potraviny mají negativní vliv na krysy a křečky. V první řadě, na jejich reprodukční funkce.

Existují ale také teorie, že nás nové technologie, před nemocemi naopak chrání. Zde je komentář ředitele Odboru technické regulace Obilné unie RF Olega Radina:

Při pěstování tradičních plodin se používá od 14 do 20 jedovatých chemických látek, kterými jsou tyto plodiny postřikovány. Všechny ty látky přecházejí do potravin, které jíme. K pěstování GM potravin jsou třeba maximálně 1-3 takové látky. Znamená to, že z pohledu hromadění jedů nejsou tak škodlivé. Navíc tu také hovoříme o zvýšení výnosů zhruba o 30%. GMO je možné srovnat s jadernou energií, která se dá používat jak k pozitivním, tak k negativním cílům.

Podle informací Mezinárodní služby pro zavádění agrotechnologických a biotechnologických poznatků (ISAAA) je nyní geneticky modifikovanými kulturami oseto více, než 150 milionů ha. Největší pole se nacházejí v USA, Argentině, Brazílii a Číně. Dochází k obchodu nejen s konečnou produkcí, ale také s patentovanými technologiemi, osivem a doprovodnými chemickými pesticidy, kterými je nutné ošetřovat pole. Značně ale vydělávají i výrobci potravin tzv. čisté linie. Po celém světě se stalo módním vést zdravý způsob života, který předpokládá konzumaci přírodní produkce obohacené o vitamíny, která zároveň nebyla vystavena chemickému ošetření. Lidé jsou připraveni za přírodní ovoce a zeleninu platit velké peníze, poznamenává prezident Celonárodní asociace pro genetickou bezpečnost RF Alexandr Baranov:

Nehledě na potravinovou krizi, zůstává úroveň prodeje přírodních potravin na stejné úrovni a trvá po nich poptávka. Například, v Německu, třetina obyvatelstva konzumuje pouze takové potraviny. I v Rusku je po nich poptávka obrovská.

To ve skutečnosti znamená, že si přívrženci GMO a výrobci „zelených potravin“ prakticky rozdělili sféry vlivu. První zásobují potravinami chudé země a druzí ty země, kde není problém nedostatku jídla na pořadu dne. Jenom těch hladovějících je, přeci jen, více. K tomu v zemích s rostoucí ekonomikou existuje problém zajištění krmiva pro skot. A v tomto případě je hlavní důraz kladen na GMO, ať už se milovníci zdravého způsobu života této tendenci brání, nebo ne.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>