Terorismus je terorismem a nelze jej definovat jinak, pokud zájmy jedné ze stran nevychýlí posuzující váhu v neprospěch druhé, a dichotomické rozlišování teroristů v Sýrii na dobré a zlé Západem, vrhá pochybnost na jeho tvrzení o zájmu na demokracii. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s chmurným politickým podtónem ve svém exkluzivním interview s Russia Today strhal Západní podporu teroristům v Sýrii jako „absolutně nepřijatelnou“. Lavrov řekl, že Západ rozděluje teroristy na „zlé“ a „přijatelné“ a těm druhým cpe podporu.

„To je naprosto nepřijatelné a kdybychom podle této logiky postupovali, mohlo by nás to přivést do velice nebezpečných situací nejen na Středním východě, ale i v dalších částech světa, pokud by snad naši partneři na Západě začali teroristy hodnotit jako zlé teroristy a přijatelné teroristy,“ řekl ruský ministr zahraničí.

Dichotomické rozlišování u takto smrtelně vážných otázek není u Západu nic nového. Washigtonské vyřazení MKO ze seznamu teroristů, kde dlouho byla, je v souladu s procesem redefinování dobře zavedených pojmů a termínů Západem.

MKO paradoxně Washington podporoval, i když ještě na seznamu teroristů byla. Dokonce dostávali z rukou Bushovy administrativy výcvik.

V osvětlujícím článku Seymour Hersh ukázal, že Spojené americké velitelství speciálních operací (JSOC) cvičilo členy iránské Mujahideen-e-Khalq (MKO) na tajném místě v Nevadě od roku 2005 do nejméně 2007. Podle Hershe byli členové MKO „na lokalitě v Nevadě cvičeni v bojištní komunikaci, kryptografii, vyzbrojování a taktice pro malé jednotky, dokud úřad nepřevzal prezident Obama.“

V odděleném interview penzionovaný čtyřhvězdičkový generál řekl, že v roce 2005 dostal soukromou instruktáž o výcviků členů MKO v Nevadě od Američanů zapojených do tohoto programu. Řekl, že dostali „standardní výcvik komunikace, kryptografie, taktiky a vyzbrojování malých skupin – který trval šest měsíců. Drželi je v malých buňkách.“ Rovněž mu řekli, jak povídal, že muži provádějící výcvik byli z JSOC, které se do roku 2005 stalo hlavním nástrojem Bushovy administrativy pro globální válku s terorismem.

Ke zděšení a zklamání mnohých se v září americké ministerstvo zahraničí rozhodlo MKO vymazat ze seznamu teroristů.

Americké ministerstvo zahraničí řeklo, že rozhodnutí vyřadit tuto skupinu ze seznamu, bylo učiněno, protože tato skupina se už po desetiletí nedopustila žádného teroristického činu, a neomaleně pod koberec zametli fakt, že tato skupina zprostředkovávala plně záměrně a účelně realizaci vražd kolem jaderného programu v Iránu v několika posledních letech. Ačkoliv tato skupina nikdy oficiálně nepřijala odpovědnost za tyto vraždy (což je dost přirozené), existují solidní důkazy, poukazující, že byla spolupachatelem těchto teroristických činů.

Tato teroristická skupina už roky vyvíjela neúnavné úsilí o vymazání ze seznamu teroristů a najala četné činitelé Republikánů i Demokratů, aby za to lobovali. Místo, aby jim platili lobbyistické gáže, „nabídli honoráře v rozsahu od 10 000 do 50 000 dolarů za projev, co vyčiní americké vládě za její podlé chování k MEK. Mezi těmi, co se zapojili do chrochtání u korýtka plněného touto skupinou, patří i bývalý guvernér Pensylvánie Ed Rendell, Rudy Giuliani, Alan Dershowitz a bývalý ředitel FBI Louis Freeh. Mnozí z nich předstírali, že mají jen malý zájem o ty peníze, co z toho shrábli,“ (Richard Silverstein, The Guardian 22. září 2012).

MKO se už dlouho zapojovala do sérií sabotáží a teroristických aktivit proti Islámské republice v šiku spolu s izraelskými zpravodajskými agenturami.

V lednu 2012 Benny Gantz, náčelník štábu Izraelských obranných sil, řekl parlamentní komisi: „V roce 2012 je pro Irán kritická kombinace pokračující nuklearizace, vnitřních změn v iránském vedení, pokračování a prohlubování tlaku od mezinárodní komunity a od věcí, které se neodehrávají přirozeně.“

Jen 24 hodin poté, co izraelských vojenský náčelník varoval před událostmi v Iránu, které nejsou přirozené, byl uprostřed bílého dne zavražděn iránský jaderný vědec Mostafa Ahmadi Roshan. Brzy prosáklo, že šlo o spojenou operaci Mossad-MKO.

MKO údajně zavraždila více než 12 000 iránských občanů, sedm amerických občanů a desetitisíce irácké národnosti.

Jakýkoliv způsob dichotomického rozlišování ‚teroristů‘ na dobré a špatné je daleko ohavnější než jakákoliv forma apartheidu.

Dost srovnatelný příběh se připravuje pro Sýrii. Washington označil Katarem financovanou Frontu Al-Nusra za teroristickou organizaci. Proč ale? Bojují v Sýrii proti vládě Bashara al-Assada spolu s dalšími militanty, kteří se převážně skládají ze zahraničních žoldnéřů. Ti první jsou považováni za teroristy jednoduše proto, že jde do velké míry o mouchu na tváři politické rétoriky Washingtonu o Sýrii. Takže je to Washington nebo USA vedený Západ, kdo rozhoduje, kdo je teroristou a kdo ne.

Nezapomínejme, že i ta notoricky proslulá Al-Kádia, která ve světě zasévá semínka slepého extrémizmu a náboženského sektářství, byla v 70. letech založena a finančně podporována Washingtonem a CIA jako zjevný pokus o boj se Sověty. Robin Cook nad vytvořením Al-Káidy lamentuje a říká: „Bin Ládin byl však produktem monumentálního přepočítání západních bezpečnostních agentur. Během 80. let byl vyzbrojován CIA a financován Saúdy, aby vedl džihád proti ruské okupaci Afghánistánu. Al-Káida, doslova „databáze“, byla původně počítačovým souborem se stovkami múdžahídů, kteří byli s pomocí CIA rekrutováni a vycvičení, aby porazili Rusy. Nevysvětlitelně a s katastrofálními důsledky to vypadá, že ve Washingtonu je nikdy nenapadlo, že jakmile budou Rusové ze hry, obrátí bin Ládinova organizace svou pozornost k Západu.

CIA vytvořené Frakensteinovské monstrum se nezměnilo, ale už jako monstrózní vyrostlo.

Stává se opravdu známým, že to nejdezinterpretovanější a nejzneužívanější ze slov, terorismus, definuje a precizuje Západ podle kontextu, v němž se ukazují být buď škodliví či prospěšní těm, kdo tento termín definují.

Dr. Ismail Salami

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>